понеделник, 25 март 2013 г.

Лесен и бърз кекс

Вчера имах визита от стар приятел. Той ми спомена за една много лесна рецепта за кекс, която успешно може да се използва и като блат за торта. Не се сдържах и я пробвах още снощи. Стана много вкусен и сочен кекс. Искам да му благодаря за страхотната рецепта. А ето я и нея:

Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. хладка вода
  • 1 ч.л. сода
  • какао, канела, сладко, сметана, разтопен шоколад, пудра захар, сироп........ за украса*
*По желание, просто идеи за оформянето и украсата. Аз използвах сладко и сметана.

Приготвянето става много лесно. Разбиваме много добре яйцата със захарта - до побеляване. Към брашното прибавяме содата и объркваме. Започваме да добавяме към яйчената смес малко от брашното, после малко от водата+олиото (аз в една чаша ги бях смесил направо) и така докато не поеме всичко. Подправяме с малко ванилия. Аз използвах правоъгълна тавичка. Изсипах половината смес, а към останалата добавих малко канела и какао и я излях върху останалата. Пече се на 180 градуса за 30-40 мин или докато клечката за зъби излезе суха при забождане. 
По принцип това е основната рецепта, както споменах и по-горе, може да използвате от тук нататък каквото пожелаете. Аз реших да гарнирам със сладко от ягоди и разбита сметана. След като кекса изстина хубаво, го извадих от формата и го разрязах по дължина по средата. Намазах обилно със сладкото от ягоди. След това разбих малко сладкарска сметана с течен шоколад. Покрих добре кекса и отгоре гарнирах отново със сладкото. :)





понеделник, 11 март 2013 г.

Лесен и обикновен хляб

 Тази вечер ми се искаше да си направя хляб, но не както предните пъти с разни подправки, черно или царевично брашно, а съвсем класически хляб, без излишни добавки. Използвах жива мая, като привърженик на по-традиционното, но вие може да използвате и суха. Получи се много добре, та бързам да ви дам рецептичката, която е много лесна.

Необходими продукти:

  • 500 гр бяло брашно + за доомесването
  • 25 гр жива мая (1/2 бучка)
  • 200-250 мл хладка вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол, но не с връх
  • 1 с.л. олио
  • 1 яйце (по желание)
Слагаме водата, маята и захарта в съд и разбъркваме, докато се разтвори всичко, след което оставяме на топло за 15-тина минути, докато маята шупне (нагледно се разбира, като започне процес, при който се отделят мехурчета, все едно е газирана сместа). В съд изсипваме брашното, солта и олиото. Правим кладенче в средата и постепенно изипваме течната смес, като бъркаме през това време. Ако не искате да  се цапате отначалото, може да бъркате с дървена лъжица, както направих и аз. Щом тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвъеляме на набрашнена повърхност и продължаваме месенето на ръка. Месим 4-5 мин докато тестото стане хубаво, меко и еластично. Връщаме го в съда, в който първоначално започнахме, покриваме го с кърпа и го оставяме някъде на топло, докато тестото втаса и увеличи обема си 2 пъти. След това отново го омесваме на плота за 1-2 минути. В съда, в който ще го печем, слагаме малко мазнина, колкото да намазним всички страни, след което поръсваме с брашно навсякъде. Поставяме тестото вътре и връщаме за 15-тина мин да втасва пак. Щом се е надигнало достатъчно, го нарязваме леко по повърхността с нож на няколко места. Аз реших да го намажа с яйце, за да изглежда по-добре и за по-добър вкус, но не е задължително и може да пропуснете. Сложете тавата с тестото във фурната, пуснете на 170-180 градуса и печете, до готовност. :)





Пай с тиква

Вчера и днес бях на гости при мои приятели от Свищов. Чудих се какво да им занеса и в предвид на времето, попаднах на рецепта за Тиквен пай . Аз по принцип много не си падам по тиквата, само тиквеник ям, но не с особена охота :) Въпреки това, рецептата ми се видя интересна, и определено изглежда много вкусно, каквото и се оказа всъщност. Сега е излишно да повтарям рецептата, тъй като я има в линка по-горе. Просто ще наблегна на 2-3 неща, които могат да се вземат предвид при направата на този пай.


  • Аз също като авторката използвах тесто за меденки, а не традиционното маслено тесто. Видя ми се по-удачно от гледна точка на комбинацията мед, канела, тиква... :) Аз използвах моята рецепта за меденки, която я има в блога. Половин доза от рецептата е предостатъчна за подложка на пая и декорация, ако желаете разбира се.
  • Ако ще правите декорация, както в оригиналната рецепта имайте предвид, че ако ще правите пая 1-2 дена преди събитието, за което ще се прави или нещо подобно, е хубаво декорацията да се изпече отделно. Това не важи за венеца, който също е част от декорацията. Понеже аз направих пая 2 дена предваритено, тъй като нямах друго свободно време, се случи така, че декорацията върху пая се беше "напоила" така да го кажа и се разпадна, та се наложи да я "изстържа", което повлия малко на външния вид, но не и на вкуса :) Та така или иначе смятам, че е по-добре ако декорацията се направи отделно и се добавя към парчетата преди сервиране. Пак казвам, това не се отнася за венеца около пая а за такива дребни неща като листенца, цветенца и т.н. от тестото за меденки.
  • За да ви е по-удобно изваждането на пая от формичката/тавичката може да направите следното - изрежете 2 парчета от хартия за печене, които да са широки по около 2-3 пръста и достатъчно дълги, че да стърчат от тавата. Сложете ги на кръст и вече отгоре подложката на пая и т.н. Така, когато е готов, ще се извади много лесно от тавата без проблем.
  • Понеже ми остана от тестото и от сместа, рещих да направя мини-пайчета, като за целта използвах тава с форми за мъфини. Процедурата си е същата като големия пай, така че е излишно да повтарям. На снимките се вижда най-добре :)






неделя, 10 март 2013 г.

Лесна тортичка

Един ден ми се искаше да си направя нещо сладичко, но за мен ей така, а не за някакъв повод. Поогледах с какво разполагах. Исках и да не е някаква врътня, и да е лесно.  Та ето какво скалъпих :)

Необходими продукти:

  • 500-600 мл сладкарска сметана
  • 150 гр шоколад (черен или пък бял)
  • бишкоти (аз ползвах 16)
  • 250 мл силно кафе
  • 1-2 ч.л. ром/коняк/ликьор
  • какао 
Единственото нещо, което предварително трябва да се направи е следното - слагаме сметаната на котлона и загряваме, докато не заври. Тогава я махаме от огъня и слагаме вътре натрочения шоколад. Разбъркваме добре, докато се разстопи и като поизстине оставяме в хладилника няколко часа. Аз го направих това сутринта, преди да отида на работа :). След като сметаната хубаво е е охладила (много е важно да е престояла достатъчно време, иначе няма да се разбие) я разбиваме с миксера до твърд сняг. Вземаме  ром/коняк/ликьор и го прибавяме към изстиналото кафе. Подготвяме си съд, в който ще си редим тортата. Понеже аз си я правих за мен, използвах голяма купа за съхранение на храна, но вие можете да си я направите във всякакъв съд, който смятате за подходящ. И сега към същината - топим бишкотите в кафето, нареждаме и отгоре слагаме от крема, после поръсваме обилно с какао, после пак бишкоти и т.н. повтаря се процедуртата. Отгоре трябва да завършим с крем и обилно поръсване с какао. Оставяме да престои няколко часа в хладилника и готово :) Разбира се, количеството на продуктите може да варира.  Общо взето напомня доста на Тирамису от гледна точка на бишкотите и какаото, но крема няма нищо общо....просто нещо лесно и мързеливо, с което може да се поглезим :P