вторник, 18 юни 2013 г.

Портокалов чийзкейк с печене

Първият ми опит в правенето на чийзкейк беше отново с портокалов кейк, но без печене. Е...сега реших да направя с печене. Излично е да казвам колко вкусно стана, нали... :)

Необходими Продукти:

  • 150-200 гр бисквити (чаени най-добре)
  • 125 гр масло (1 пакетче)
  • 450 гр крема сирене (използвах 250 гр крема и 200 грама свежо сирене)
  • 150 гр захар
  • 4 яйца
  • 200 гр заквасена сметана
  • 100 гр брашно
  • 2-3 портокала и 1 грейпфрут
  • 1 пакет желатин
  • аромати (плодова есенция)
Важно условие, е продуктите да са на стайна температура. Започваме с основата - натрошаваме бисквитите на ситно, но не чак на прах. Прибавяме половината полуразтопено масло и 2-3 капки есенция или изстискваме малко сок от портокал. Объркваме хубаво. Прехвърляме в тавата, в която ще печем и хубаво притискаме равномерно, да се получи стегнат блат. Оставяме го в хладилника да се постегне. Пускаме фурната на 150 градуса да загрява, и се захващаме с пълнежа. Разбиваме за кратко само сиренето за 1-2 минути. После добавяме захарта и маслото и разбиваме, докато се поеме захарта. След това добавяме сметаната и брашното. Докато разбиваме сместа, прибавяме постепенно 1 по 1 яйцата. Накрая изстискваме 1/2 или 1/4 от портокала в сместа (зависи колко е голям портокала). Изсипваме готовата смес в тавата с блата, който приготвихме по-рано. Печем кейка на водна баня около 50-70 минути. Трябва в страните да е по-твърдо, а в средата да вибрира. Щом стане така, изключваме фурната и отваряме вратичката и оставяме така да изстине за 30-тина мин. След това изскарваме от фурната и оставяме напълно да изстине, след което слагаме в хладилника. 1-2 часа след това може да му направим декорацията, но най-вкусен и годен за консумация е след като престои поне едно денонощие или поне една нощ в хладилника.
За декорацията обелваме портокалите и греипфрута (на мен 2 средни портокала и 1 голям греипфрут ми бяха достатъчни за тава около 20-23 см). След това внимателно ги "филираме" - махаме им ципата. За целта, както сме обелили целия портокал, с остър нож минаваме между парчетата, както са си едно до друго и внимателно отделяме самото "месо", без жилите и ципите. 
Докато правим това, ще се отдели доста сок - съберете го, защото ще ни трябва. След като приключим отделяме сока. В него изсипваме пакетчето желатин и изчакваме няколко минути, докато набъбне. След това нагряваме сместа внимателно - не трябва да става мн гореща, нито да завира! Аз го правя на водна баня. Щом желатина се стопи и сместа стане отново течна, както преди прибавянето на желатина отделяме на страни и оставаме да се поохлади. Щом това се случи сместа ще започне леко да се сгъстява и желира. Тогава нареждаме филираните парчета портокал и греипфрут върху кейка. Може симетрично, може и хаотично :) След това намазваме отгоре обилно с желираната смес. Връщаме обратно в хладилника и на следващия ден може блажено да си хапваме :)





сряда, 5 юни 2013 г.

Чийзкейк с лайм с печене

Писах преди малко за ягодовия чийзкейк без печене, но се сетих, че преди няколко дена правих обратното - с печене и бързам да ви го кажа и покажа :D

Рецептата е като ТаЗи , но с малки промени :) Тук вместо ананас, ще ни трябва 1-2 лайма, малко зелена боя и това е разликата. А също няма да имаме нужда от желатин. Та приготвяме си всичко както си е по план. Като сме разбили вече сместа капваме малко цитрусова есенция. След това разделяме сместа на 2. В едната слагаме боята и изстискваме половин лайм (или 1 ако е малък). Разбъркваме добре. Редуваме от смесите, като сипваме по малко в средата на тавата. Трябва да постигнем нещо като ефекта "зебра". Но и да не се получи със сигурност пак ще е интересно :)
След това се пече по стандартния начин - на водна баня, 150 градуса за около час. При сервиране може да сложите парче лайм отгоре или за още по-интересно да го изстискате върху парчето кейк. Става много вкусно и доста по-"хард" така да се каже.






Ягодов чийзкейк без печене

Здравейте приятели!

Скоро не съм се вясвал, понеже не ми остава много време напоследък, но ето намерих време за да Ви споделя набързо едно мое скорошно творение. Оригинално, рецептата е като тази ЦъК , разбира се с малки промени.

Общо казано, чийзкейковете са два основни типа - такива, които се пекат и такива, които не се. И двата вида си имат своите специфики, вкусове и т.н. По принцип тези, които не се пекат са като цяло по-леки, а не по-"тежки" както печените. Лично аз повече харесвам печените, заради по- плътния и богат вкус. Но от време на време правя и от този :)

Понеже имах едно малко гостуване, а и беше сезона на ягодите реших да импровизирам малко. Използвах по-горната рецепта, като замених плодовете там с ягоди. Също така замених половината от сиренето с безсолна извара, за да стане още по-лек кейк. Имайте предвид обаче, че ако и вие го направите ще трябва да увеличите захарта, да кажем с около 50-тина грама. И така, нарязах ягоди на половинки, горе-долу равни по височина, и ги наредих с по стената на съда с отрязаната част навън. Направих си сместа както си е, добавих желатина, но половината отделих и оцветих с червена боя. Също така нарязах малко ягоди на ситно и ги прибавих към червената част. И след това изсипах малко от бялата, после червената....колкото по-несиметрично излезе по-добре :) Оставяме да се стегне в хладилника. За украса използвах цели ягоди. Наредих ги отгоре и ги намазах обилно с разтворен желатин, за да ги запази и направи лъскави. След като махнах стените на формата намазах и наредените отстрани ягоди пак с разтворен желатин.
Ами това е :Р Да Ви е сладко!