неделя, 8 декември 2013 г.

Браунис с бонбони After Eight

Онзи ден ми се прияде нещо сладичко, но не нещо купено, а собственоръчно приготвено. Попаднах на една много интересна рецепта. Ето и ЛИНКА към нея. Няма на ново да пиша продукти и начин на приготвяне. Аз спазвах точно рецептата...разбира се, външият вид и форма, не са като в оригиналната рецепта, но и не съм целял такова нещо. Реших, че по-скоро искам да е под формата на пай или нещо подобно и с триъгълни парченца, а не квадратни. Също така реших за декорация да ползвам череши :) Прави се много лесно и е адски вкусно. Понеже не разполагах с фотоапарата си тогава, снимах остатъка след няколко дни :D



Печено пиле с гъби

Днес реших ей така без повод да направя едно печено кокошле с гъбки. Рецептата е много лесна :)

Необходими продукти:

  • 1 пиле ( охладено най-добре, а не замразено)
  • 500-600 гр гъби
  • 2-3 моркова
  • 2-3 картофа
  • 1 глава лук (средно голяма, аз ползвах червен лук)
  • зехтин (или олио, масло..)
  • 4-5 скилидки чесън
  • подправки: сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, индийско орехче, куркума, джинджифил ..... каквото ви е на душа общо взето :)
  • фолио за печене
Първо приготвяме марината за пилето. Смесваме всички подправки (по около половин-една ч.л. от всяка, която искате да ползвате), счукваме чесъна и прибавяме 3-4 с.л. зехтин (или друга мазнина). Разбъркваме хубаво и "омазваме" стабилно пилето от вътре и от вън. Слагаме го в кутия или съд с капак и в хладилника. Най-добре е да престои 24 часа, но и 2-3 също стават. след това приготвяме плънката, от която ще остане и за "легло" на пилето. Нарязваме картофите и морковите и ги слагаме да се позадушат, но не до готовност, а до полу-такава. Гъбите почистваме и нарязваме на едри парчета, и също слагаме (отделно) да се задушат, и пак до полу-готовност.  Смесваме гъбите с картофите и морковите и пускаме фурната да загрява на 180 градуса. През това време вадим пилето от хладилника, и го пълним с плънката, като хубаво притискаме и "тъпкаме". Когато няма повече място, зашиваме отвора с голяма игла (губерка) и дебел конец, или прихващаме с няколко клечки за зъби. Аз ползвах вторият вариант. Останалата плънка изсипваме в тава. Върху нея поставяме пилето. Покриваме плътно с алуминиево фолио и печем така около 1 час. След това го махаме и печем още около час-час и половина, като трябва да видим, когато се запече хубаво от едната страна, да го обърнем. Това е....да ви е сладко :)