неделя, 5 януари 2014 г.

Соленки

Много приятни и лесни за приготвяне соленки :)

Необходими продукти:
  • 200 гр кашкавал (или 100гр кашкавал и 100гр сирене, или пък 200гр от сирене тип ементалер, гауда и т.н.)
  • 200 гр брашно
  • 2 белтъка
  • 80-100 гр масло
  • 1 ч.л. сол
  • подправки, сусам или каквото имате под ръка
Рендосваме кашкавала/сиренето. Добавяме брашното със солта и нарязаното на кубчета масло. Бъркаме, месим и "трием" с пръсти сместа. Трябва да стане нещо от сорта на еднородна маса - едри трохи. След това прибавяме белтъците и объркваме много хубаво, докато се поемат. Така получената смес (лепкаво тесто) омесваме на плота с още малко брашно. Трябва да се получи средно-меко и не много еластично тесто. Разточваме го до около 0.5см дебелина. Покриваме с подправките, които желаем. Аз използвах риган и чубрица. Потупваме/притискаме леко, след като сме наръсили подправките, за да залепнат за тестото. След това режем лентички, квадрати или каквито форми си пожелаем. Печем ги на предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 мин или до златисто.

*Добавено 05.2015г:
Ето и една вариация, която е може би
по-удобна за по-голямо количество:
  • 400гр по-твърд кашкавал
  • 400гр брашно (или колкото поеме)
  • 200гр масло (или 100+100 масло/мас)
  • 2 белтъка
  • 1/2 кисело мляко
  • 2 жълтъка за намазване
  • сол/ подправки/ сусам





Кезекухен (немска вариация на чийзкейк)

Реших да изпробвам тази рецепта. Основната разлика е, че вместо крема сирене се използва извара. Текстурата е една идея по-суховата от стандартен чийзкейк, но все така вкусен :)

Необходими продукти:

За тестото:
  • 1 яйце
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 125 гр масло (1 пакетче)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/3 ч.ч. захар
  • ванилия

За пълнежа:
  • 600 гр извара (аз използвах 400 гр извара и 200 гр маскарпоне, защото имах под ръка)
  • 4 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 2 с.л. нишесте
  • 50 гр масло
Започваме с основата на кейка. Тя се прави в случая от маслено тесто. Разбиваме хубаво размекнатото масло със захарта. Добавяме яйцето и ванилията. Разбиваме добре, след което започваме да добавяме по малко от брашното, смесено с бакпулвера. Трябва да получим меко и еластично тесто. Ако е доста меко или се къса/разпада можем да го увием в прозрачно фолио и да го оставим за 30-тина мин в хладилника или 10-тина във фризера. След това го разточваме. Трябва да ни стигне за дъното и стените на тавата, която ще ползваме. Аз ползвах тава с падащи стени - около 24см. След това започваме с пълнежа. Пускаме преди това фурната да загрее на 180 градуса.
Разбиваме хубаво маслото със захарта. След това добавяме 1 по 1 яйцата и след това нишестето. Накрая добавяме изварата и разбъркваме много добре. Добавяме есенция по желание, аз сложих ванилия. Изсипваме в тавата с тестото и печем за около 80 мин, или докато кейка придобие тъмно-златист цвят. Изключваме фурната и я оставяме отворена. След като изстине напълно, кейка се слага в хладилника да престои няколко часа, най-добре за 1 нощ.



Еклери

Много лесни и вкусни еклерчета правих днес. Общо взето отнемат малко повече време, иначе се приготвят много лесно.

Необходими продукти:

За тестото:
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 100гр. масло
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 2-3 щипки сол
  • 2-3 ч.л. захар
За пълнежа:
  • 500 мл. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 жълтъка
  • ванилия/ром
  • 2 с.л. брашно
  Започваме с тестото. То представлява т.нар. парено тесто. А ето и как се прави - слагаме тенджера с млякото, водата, маслото и захарта на котлона. Щом заври изсипваме на веднъж брашното със солта вътре. С дървена лъжица (или др. подходящ прибор) започваме да бъркаме енергично, докато се образува еднородна маса - тесто, което не лепне по тенджерата. Оставяме настрани да изстине, но не напълно. Когато е леко топло, започваме да прибавяме яйцата. Прибавяме първото и бъркаме енергично, докато го поеме. Така правим и със следващите 3 яйца. Трябва да стане еднородна, пухкава и лъскава маса. Нещо по-гъсто от кексово тесто, но по-рядко от хлебно например :) Тестото вече е готово. От него оформяме еклерите. Може с голяма лъжица, или пък с шприц/пош. Аз използвах втория вариант. Пускаме фурната на 200 градуса, докато оформяме еклерите. Най-удобно е в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене. Печем еклерите за около 25-30 мин, или докато придобият златист загар. 

Оставяме еклерите настрана да изстиват и започваме крема. Слагаме в съд 2/3 от млякото със захарта на котлона. Останалото мляко смесваме с останалите продукти. Щом млякото заври, прибавяме останалата смес и бъркаме енергично, докато се сгъсти. Трябва да е не много гъста, към леко течна субстанция. Не е гъст и твърд крем както повечето, а по-рядък, за да се пълнят по-лесно еклерите. Оставяме крема да изстине добре. 

Можем да пълним еклерите като ги режем и пълним с лъжица, или със шприц/пош. Вторият вариант е доста по-лесен. Отгоре се гарнират с растопен шоколад - на тънки ивици. При мен нещо не се получиха ивиците - шоколада беше малко по-гъст, но г/д се получи :Р .