понеделник, 3 февруари 2014 г.

Панетоне - италиански козунак

Коледа мина, а до Великден има още време.... И все пак много ми се прияде козунак, и то не какъв да е, а Панетоне. Досега не бях правил и реших да се пробвам. Ето и какво се получи.... :)

Необходими продукти:

  • около 600гр бяло брашно 
  • 130гр захар
  • 200гр меко масло
  • 250мл топло мляко
  • 3 яйца
  • 1/2 кубче прясна мая
  • настъргана кора на 1 портокал
  • 150гр стафиди, захаросани корички, сушени боровинки, фурми и т.н.
  • 100гр черен шоколад 
  • 4-5 с.л. ром/коняк/уиски
  • ванилов екстракт (1 ч.л.)

Козунакът се прави сравнително лесно, но трябва да имате две неща на предвид - отнема време, тъй като се премесва и втасва няколко пъти; и второто е, че ако имате кухненски робот, планетарен миксер или машина за хляб - то това би ви помогнало изключително много. Това е така, защото тестото е много лепкаво, меко и разтегливо. Месенето на ръка би било доста трудно, но все пак не и невъзможно.
Преди да започнем всичко, е хубаво да накиснем стафидите в алкохола, който имате под ръка, за да са готови, като им дойде времето. Слагаме маята, топлото мляко и 1 с.л. от захарта в купа, разбъркваме добре докато се разтвори маята и оставяме за 10-15 мин, докато шупне. Когато това стане, прибавяме 100гр от брашното и бъркаме, докато се усвои. След това покриваме с домакинско фолио и оставяме за 30-тина мин.
След това приготвяме останалото. Понеже използвах кухненски робот, ще обяснявам с него :) В купата му изсипваме брашното и правим нещо като кладенче. Добавяме яйцата, жълтъците, маслото, захарта, закваската, кората от портокала и ваниловия екстракт. Пускаме на най-ниската скорост ( 1 в моя случай) и оставяме да меси 10-тина мин. Тестото трябва да стане нещо по гъсто и твърдо от кексово тесто, но и доста по меко и лепкаво от хлебно тесто. Когато започне да се поотделя от стените спираме. Преместваме тестото в добре намаслена и достатъчно голяма купа, покриваме с домакинско фолио и оставяме на топло докато удвои обема си (2-3 часа). След това го пускаме отново да се меси за около 5 мин, пак на най-ниската степен. След това отново в намаслената купа и отново, докато си удвои обема. 3-ти път  го слагаме да се меси, отново за около 5 мин. 1-2 мин преди края добавяме отцедените стафиди, захаросаните/ сушени плодове и натрошения шоколад. Когато се смесят добре спираме месенето. Подготвяме подходящ съд за печене. Тук трудно би се намерил такъв съд, с който да се приготви в класически вид този козунак. Но спасение има - аз използвах малка тава с падащи стени. Изрязах първо едно парче хартия за печене колкото за дъното. След това изрязах второ, чиято дължина се пада обиколката на тавата и широчина около 1.5-2 педи. Така изрязаното парче хартия сгъваме по средата по дължина, увиваме го от вътрешната страна на тавата, и прихващаме с безопастни игли/карфици. Трябва да се получи все едно стена около педя широка. Или си представете нещо ей такова, което влиза плътно в тавата, в която ще печете:

След като сме приготвили формата, оставяме да втаса, докато си удвои обема отново. През това време загряваме фурната до 180-190 градуса. След като втаса, правим кръст-образен разрез в средата на тестото и слагаме кубчето масло, което ни остана. Може да поръсите малко с кафява захар по желание. Печем около 50 мин или до готовност. Проверява се с дълъг дървен шиш (от тези за шишчета), който се забива до дъното и трябва да излезе сух. Понеже козунакът е доста висок, трябва да сложите скарата на фурната на най-долното деление. По някое време ще се наложи да покриете повърхността на козунака, за да не загори. Използвайте алуминиево фолио. Когато стане готов, се оставя за 10-20 мин в тавата и след това се изважда и се оставя някъде да изстине напълно, най-добре на скаричка или нещо подобно, за да не се навлажни дъното на козунака от запарване. Подходящ е за консумация както топъл, така и престоял - моя е вече на 7-8 дена и е като че ли още по-вкусен :) Вкусен, мек и в никакъв случай сух козунак....