събота, 22 март 2014 г.

Целувки

От предната рецепта, която публикувах (Портокалов Тарт), ми останаха 5 белтъка, и се чудех какво да ги правя. Вариантите бяха 2 - или Соленки, или Целувки. Понеже съм повече по сладкото, реших да направя целувки. Ето и как :)

Необходими продукти:
  • 5 белтъка
  • около 400-500 гр захар
  • есенция, или пък овкусители някакви (какао, нес кафе, орехи, кокосови стърготини...)
Преди да започнем, уредите/приборите/купите, които ще ползваме, трябва да са идеално сухи. Добре е също, белтъците да са на стайна температура. Пропорцията, която следвах е, че на 1 белтък се падат около 6 равни супени лъжици захар, т.е. за 5 белтъка трябват 30 лъжици. Разбиваме много, много добре. С миксер, разбира се, е най-добре да се прави това. Разбиваме в продължение на 5-6 мин, докато сместа стане сравнително твърда, и започва да "лъщи". Щом това се случи, значи е готово. Пускаме фурната на 50-60 градуса. Аз разделих сместа на 3 части - към първата прибавих кокосови стърготини, втората - смлени орехи, третата - нес кафе (но от финото, не стандартното). Използваме хартия за печене. Може с лъжица да ги сипваме, или пък със шприц/пош. Аз използвах и двата варианта. "Печем" в продължение на 2 часа. Целувките трябва да станат твърди и да се отлепват лесно от хартията. Жертваме 1, за да проверим дали и от вътре е твърдо. Аз по принцип предпочетох от вътре да не са съвсем сухи, затова и 2 часа ги пекох само. По оригинална рецепта, се пекат 4 часа, но тогава според мен стават доста сухи и твърди, което на мен лично не ми харесва. 






Портокалов тарт

Един сравнително лесен и много вкусен сладкиш.

Необходими продукти:

  1. За тестото:
  • 50 гр меко масло
  • 50 гр захар
  • 200 гр брашно
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • аромат (ванилия или пък цитрусова есенция)
  • 1 ч.л. настъргана кора от портокал
  1. За пълнежа/крема:
  • 200 гр течно масло
  • 150 мл сок от портокал
  • 4 яйца + 5 жълтъка
  • 250 гр захар
  • 30 гр нишесте
  • 1 ч.л. настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне:

Първо се захващаме с тестото. Разбъркваме всички съставки, без брашното. След това добавяме брашното, объркано с бакпулвера, и замесваме меко тесто. По принцип е достатъчно за тава с размер около 26 см. Аз ползвах тава около 20 см и остана от тестото, но от него стават много хубави бисквитки, така че... :)  Разточваме тестото така, че да има за дъното и за борда на тавичката. След като го прехвърлим в тавичката, надупчваме дестото хубаво с вилица, след което го печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане готово (тъмно-златисто към кафяво).
Идва ред на пълнежа. Разбиваме на пухкав крем яйцата, жълтъците и захарта. Сместа трябва да удвои обема си и да стане почти бяла. След това разтваряме нишестето в портокаловия сок,  и прибавяме към сместа. Бъркаме още малко, и накрая добавяме маслото и кората портокал. Сместа ще заприлича на буци - това да не ви притеснява. След като сме прибавили маслото, трябва да сварим крема. Пресипваме сместа в тенджера, по възможност тефлонова или с някакво друго незалепващо покритие. Варим на не много силен котлон, докато кипне и се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да се охлади, но не напълно.
След това изсипваме в изпечената преди това подложка. Оставяме в хладилника няколко часа, докато се сгъсти напълно крема. След това може да украсим с филиран портокал. Това е :)





 

събота, 8 март 2014 г.

Чийзкейк с горски плодове без печене

Лесен и чудесен чийз :)

Необходими продукти:

  • Маскарпоне - 500гр
  • Сладкарска сметана (за разбиване) - 200 мл
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 500 гр горски плодове микс (аз ползвах замразени)
  • 3 пакетчета Желатин
  • 100-тина гр бисквити
  • 20-30 гр масло
Тази рецепта не се различава по нищо от другите ми, но все пак ще я опиша набързо :) Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме с размекнатото масло. Когато се смесят достатъчно добре, ги разстиламе в тавичката, в която ще правим чийза. Аз използвах 20см тава с падащи стени. Понеже при мен преобладаваха ягодите в микса, реших да ги наредя върху бисквитите. След това правим крема. Разбиваме сметаната с пудрата захар малко, колкото да се понадигне малко, но в никакъв случай да не се "бие" до твърда сметаната. След това прибавяме и маскарпонето (или друг вид подобно сирене - рикота, крема, или пък извара). Бъркаме, до еднородна смес. След това разтопяваме/разтваряме 2 пакетчета желатин (сипваме ги в 50-тина гр вода, чакаме докато набъбне и след това разтапяме на водна баня, без да завира). Прибавяме ги към сместа и объркваме набързо. Изсипваме я след това в тавата. Заглаждаме и изравняваме. След това слагаме в хладилника за няколко часа, да се стегне добре. След това нареждаме отгоре останалите плодове. От размразяването ми се отдели плодов сок. Орделяме 50-тина грама и повтаряме процедурата с 3-тото пакетче желатин. След това намазваме хубаво плодовете отгоре със сместа от желатин и сок, и отново оставяме в хладилника да стегне. Това е..... :)





Гъби с бекон и синьо сирене

Много лесна рецепта, но и много вкусна! :)

Необходими продукти:

  • Гъби (500-600 гр)
  • Синьо сирене (100-тина гр)
  • Бекон (100-тина гр)
  • подправки (чубрица, риган..)
  • Зехтин ( 2-3 с.л.)
Хубаво е да подберем по-големички гъби, ако е възможно. Ако не, както в моя случай, също става, но е повечко играчка. Измиваме хубаво гъбите и почистваме ципата. Махаме пънчетата (не ги хвърляйте, може да ги използвате за някое ястие). Пускаме фурната да загрява на 200 градуса, докато правим гъбите. Нарязваме бекона на ситно. Сиренцето е хубаво да бъде малко от по-мазните и меки видове, за да се стопи и запече, и да придаде много хубав и фин вкус. Нареждаме гъбките в тавата и пълним първо с бекона, после със сиренцето отгоре. Поръсваме с подправките и по няколко капки от зехтина. Печем около 20 мин, или до готовност. Много вкуснии :)