събота, 26 април 2014 г.

Мини Кантучини

Лесни италиански бисквити (или наричани още италиански бишкоти).

Необходими продукти:

  • 300-350 гр брашно + за месенето
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 150 гр захар
  • 3 яйца
  • 50 мл олио
  • 50 мл портокалов сок (или вода)
  • 70-80 гр сурови бадеми
  • 100-150 гр сушени плодове ( аз използвах равни части боровинки, смокини, каисий)
  • счукан/смлян кардамон ( семената на 1-2 шушулки)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. портокалова кора
В голяма купа слагаме всички продукти, без бадемите и сушените плодове. Бъркаме хубаво (или ако имате кухненски робор още по-добре :) ). Трябва да получим доста лепкаво тесто. 1-2 минути преди да спрем добавяме целите бадеми и сушените плодове Набрашняваме обилно плота, където ще го доомесваме и прехвърляме сместа там. Омесваме го набързо, колкото да не лепне толкова. Разделяме тестото  на 2 части. Разточваме ги на рула, колкото ни е дълга тавата, в която ще ги печем. Най-добре да ползваме хартия за пелчене. Прехвърляме рулата внимателно в тавата, като е добре да са на разстояние, защото ще увеличат обема си при печенето. Печем ги в предварително загрята на 150-170 градуса фурна, за около 20-30 мин (или когато забита клечка за зъби излиза суха). Изваждаме тавата, но не изключваме фурната все още. Оставяме 10-тина мин да поизстинат рулата. След това ги прехвърляме на плота, и започваме да ги режем на филии (по около 1 см дебелина всяка), по възможност по диагонал. Понеже аз изпитвах трудност, да ги режа по диагонал, си ги нарязах по стандартния начин  (затова и ги нарекох Мини :) ). Така нарязаните бисквити нареждаме отново в тавата и ги връщаме обратно във фурната за по 5 мин от всяка страна (ако искате да са по-твърди и хрупкави, може да удължите времето по 10 мин от всяка страна). Това е. Много ароматни и вкусни. По оригинално, се сервират с охладено десертно (сладко/плодово) вино, но чудесно стават и с кафенце, мляко или чай :)




Амарети

Днес съм на италианска вълна, затова ще ви представя две рецепти, които правих - Амарети и Кантучини (рецепта). И двете вкуснотийки се правят лесно и не отнемат много време :)

Необходими продукти:

  • 2 белтъка
  • 250 гр млени сурови бадеми
  • 100-150 гр пудра захар (или 1/2 ч.ч.)
  • ванилия (аз използвах 1 с.л. ванилов екстракт)
Бадемите може да си ги намерите направо смлени, или пък вие да си ги смелите, ако имате възможност. Аз си ги взех цели, и ги смлях с моя кухненски робот. Към така смлените бадеми, добавяме захарта и разбъркваме добре. След това добавяме постепенно белтъците и ваниловият екстракт. Не е нужно предварително да се разбиват белтъците. Бъркваме хубаво. Трябва да получим сравнително твърдо и лепкаво тесто. От сместа правим топчета (аз леко ги сплесквах) и ги нареждаме в тавата с хартия за печене, или пък да е добре набрашнена. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златисто (10-15 мин). Оставяме ги за 4-5 мин в тавата да поизстинат и след това ги махаме от там.





събота, 12 април 2014 г.

Пиле Тандури

Още една индийска рецепта. Лесна и вкусна :)

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле
  • 70 гр кисело мляко
  • сокът от 1 лимон
  • 1 глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. лют пипер (или сладък, ако не ядете люто)
  • 1/4 ч.л. смлян кардамон
  • 1/4 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1/4 ч.л. джинджифил на прах
  • 2-3 дафинов листа
  • 2-3 с.л. мазнина
  • сол
Измиваме добре пилето. След това го намазваме/поливаме със сока от лимона. Аз го изстисквах директно върху пилето. Оставяме го така за около 30 мин- час. През това време си приготвяме маринатата. За целта смесваме всички останали продукти (лука ситно нарязан а чесъна накълцан/пресован). Намазваме хубаво цялото пиле с получената смес, и го оставяме в хладиника поне за 6 часа (най-добре за 1 нощ). 

За печенето - загряваме фурната на 200 градуса. Слагаме пилето в тава, поливаме го с мазнината (зехтин/олио/масло), добавяме 1/2 ч.ч. вода и го печем до готовност (тъмно-златисто или пробваме да отчупим парченце месо). Става за около 2 часа.


Наан - хляб по индийски

Днес реших да си направя индийска вечер (поне с храната де) - хляб Наан и пиле Тандури. Рецептите са много лесни, подправките се намират сравнително лесно. Единствено като чисто технологично време отнемат повечко - хлябът, докато втасва и пече след това и пилето, което се маринова за известно време и се пече после. Тук ще дам рецептата за хляба, а в следваща публикация и за пиленцето Тандури.

Необходими рецепти:

  • 250 гр прясно мляко
  • 70 гр кисело мляко
  • 25 гр жива мая
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • 500 гр брашно + за омесването
  •  2-3 с.л. разтопено масло (или зехтин/олио)
  • 2-3 с.л. лукови семена (или някакви други, понеже аз не намерих такива)
Затопляме леко прясното мляко, добавяме захарта и маята и разбъркваме до пълното им разтваряне.  Оставяме за около 10-тина мин, докато шупне. Отделно смесваме киселото мляко, яйцето и маслото/зехтина. В голяма купа, смесваме брашното, солта и бакпулвера. Правим кладенче по средата и изсипваме двете течни смеси. смесваме добре всички продукти и правим меко тесто. Месим го 4-5 минути, след което го оставяме да втаса на топло място за около час-два (докато удвои обема си).Пускаме фурната да загрява на 1800-200 градуса.  След това премесваме тестото отново за 2-3 минути. Разделяме го на 4 части. Разточваме ги - всяка да стане около 0.5 см дебела. Отгоре поръсваме със семената. Аз използвах микс (мак, сусам и т.н.) и намазваме с масло или зехтин. Слагаме ги в подходяща тава - аз на 2 пъти пекох, защото нямаше как и 4-те разточени парчета на 1 път. Пекат се до покафеняване или готовност.





петък, 4 април 2014 г.

Портокалови бисквити

Наред с Ореховките, направих и тези бисквити, които също се оказаха много вкусни и не особено сложни за приготвяне.

Необходими продукти:

  • 200 гр меко масло
  • 400 гр брашно
  • 150 гр захар
  • 100 гр начупен шоколад (или шок. чипс)
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 3 яйца
  • 2 с.л. портокалов сок
  • настъргана кора от 1 портокал
 Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Започваме с разбиването на маслото и захарта - до побеляване. След това добавяме едно по едно яйцата, като гледаме да се усвоят напълно, преди следващото. После добавяме портокаловия сок и кората. След това на ниска степен добавяме брашното (в което сме смесили содата, солта и бакпулвера)  на 2-3 пъти. Накрая изсипваме натрошения шоколад и разбъркваме отново. Разпределяме в тава, постлана с хартия за печене. С лъжичка слагаме от сместа на разстояние, защото увеличават обема си почти двойно. Печем за 10-15 минути, иначе ще станат твърдички и по-хрупкави (което за някои  също е вкусно де :) ). Излизат около 3 тави. 





Ореховки

Една супер лесна рецепта с вкусен резултат! :)

Необходими продукти:

  • 300 гр захар
  • 300 гр смлени орехи
  • 3 белтъка (на стайна температура)
Процедурата е доста лесна. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. В идеално сух съд започваме да разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме захарта. Трябва да се получи твърда и лъскава смес. Най-добре ще е, ако това се прави с миксер, но ако няма и на ръка става, но поне с тел за разбиване. Щом разбием добре белтъците, добавяме смлените орехи и хубаво объркваме, до хомогенност. В тава с хартия за печене слагаме с лъжица на разстояние, защото увеличават обема си и печем до златисто. Да Ви е сладко! :))