понеделник, 3 ноември 2014 г.

Шоколадов чийзкейк с печене

На вън захладня и в мислите ми нахлу с гръм и трясък нещо шоколадово, въглехидратно и тежко. Нещичко като шоколадов чийзкейк. Много вкусен, много лесен :)))

Продукти:
  • около 200гр бисквити или маслено тесто за основа на пайове и подобни
  • 40-50гр масло (ако ще се ползват бисквити)
  • около 750 гр крема сирене
  • 200 гр заквасена сметана
  • 4 яйца
  • 100-150 гр захар
  • 2 с.л. какао на прах
  • 1 с.л. брашно
  • 100 гр тъмен шоколад

 Използвах тавичка с диаметър 20-22см. Може да се използва и тава с по-голям диаметър - тогава чийза ще стане по-тънък просто. Ако ще ползваме бисквитена основа - натрошаваме/ смиламе бисквитите, добавяме разтопеното масло и омесваме хубаво, до получаването на лепкава смес на трохи. Изсипваме сместа в тавата и притискаме много добре. Ако ще използваме маслено тесто (аз имах такова и затова го използвах) го изкарваме за 10-15 мин от хладилника да се отпусне, разточваме го колкото е дъното на тавата, изрязваме и слагаме. Оставяме настрана основата и се заемаме със сместа. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Започваме с крема сиренето и захарта. Разбиваме много добре, до хомогенизиране. Добавяме сметаната и продължаваме с разбиването. След това прибавяме яйцата едно по едно, до пълното им усвояване. Пресяваме брашното и какаото. Прибавяме ги на 2-3 пъти. Стопяваме шоколада, и го добавяме внимателно към сместа. Цялата смес трябва да е е много пухкава и лека. Изсипваме сместа върху основата (бисквитена или масленото тесто) и печем около 50-60 мин. Чийза трябва да е стегнат и еластичен по крайщата, но мек и "вибриращ" в средата. Това означава, че кейка е готов. Изключваме фурната и отваряме малко вратата й. Оставяме така докато изстине за 10-15 мин. След това го изкарваме и оставяме до пълното му изстиване. 1 нощ го слагаме да престои в хладилника - от студа ще се стегне и съвсем лeко ще се свие, което ще ни помогне много при отделянето му от тавата, ако ползваме такава с падащи стени. 

Това е рецептата. По желание може да се украси и декорира. Аз, в случая, разтопих шоколад, намазах кейка отстрани и насипах натрошен суров шам-фъстък. Отгоре боднах няколко бразилски ореха и залях с остатъка от разтопения шоколад. :) Да ви е сладкооо! :)))