сряда, 7 януари 2015 г.

Фокача със сушени домати

Много вкусен хляб, или по-точно питка... Прави се много лесно - почти като обикновения хляб, с 2-3 детайла :)

Продукти:
  • около 500-550гр бяло, пресято брашно
  • 1/4 кубче прясна мая
  • около 300мл хладка/ топличка вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин
  • нарязани сушени домати
  • 1 ч.л. босилек
  • 1 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. чубрица
Започваме приготвянето както стандартния хляб - активираме маята (водата, маята и захарта) и я прибавяме заедно с 3 с.л. от зехтина към брашното, примесено със солта. Замесваме меко, еластично и леко лепкаво тесто. Месим около 3-4 мин. Оставяме да втаса, до удвояване на обема.

Така, по принцип продуктите са за една стандартна фокача, която е с големината на повечето тави за печене. Понеже аз исках от тестото да направя фокача и обикновен хляб, го разделих (1/3 за фокача, останалото за хлебче), но продуктите ( в т.ч. подправки) са за една голяма фокача. Ако и Вие искате да използвате част от тестото за нещо друго, редуцирайте малко подправките.

Та, след като втаса 1 път, премесваме тестото и прибавяме подправките. Месим 1-2 мин. Подготвяме тавата, в която ще печем - аз я намазах с мазнина и поръсих обилно с брашно, разнесох го равномерно по дъното и стените, а остатъка изсипах. Раздърпваме/ разстиламе тестото с пръсти, докато покрие дъното. Получава се нещо като раздърпана и средно-тънка питка :) Отгоре нареждаме нарязаните сушени домати. Оставяме за 15-тина мин да втаса. Там, където се е надигнало натискаме леко с пръсти. Намазваме с останалата 1 с.л. зехтин. След това печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност.





вторник, 6 януари 2015 г.

Домашни брускети

Лесна рецепта за брускетки :) Това е импровизация - основното тесто е като за хляб. Добавките са по желание и вкус - могат да се заменят с каквото на вас ви харесва. Важното е само да се спазват общите принципи при приготвянето, за да се получат брускетите, а не просто овкусен хляб :)

Необходими продукти:
  • около 500-530гр бяло брашно (пресято)
  • половин кубче жива мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 2 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин/ олио
  • 3-4 с.л. нарязани на ситно маслини
  • 3-4 с.л. нарязани на ситно сушени домати
  • 2-3 с.л. синьо сирене на дребно (рязано, начупено, настъргано)
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
Активираме маята, като я разтваряме във хладката вода със захарта. Докато чакаме да се активира (10-15 мин) пускаме фурната да загрява на 180 градуса, нарязваме си продуктите, пресяваме брашното в купа с 1 ч.л. сол. Правим кладенче и изсипваме активираната мая (бълбука/ шупва като газирана). Замесваме меко тесто. Добавяме 4-те с.л. зехтин. Понеже аз ползвах сушени домати от буркан, те бяха в марината от зехтин и подправки, затова ползвах от нея директно. Разделяме тестото на 2 равни части - в едната добавяме нарязаните на ситно маслини и сушени домати и риган. В другата част добавяме сиренето, чубрицата и черния пипер. Омесваме добре, докато се разпределят добавките равномерно в тестото. Разделяме всяка част на по 3 по-малки части, или общо 6 парчета тесто. Оформяме ги като фитили/ франзелки и печем до готовност. Аз ги пекох на един път в правоъгълната форма на фурната, като сложих хартия за печене освен отдолу, и между самите франзелки, за да не залепнат една за друга, защото се надигат при печенето.
След като се изпекът, се оставят напълно да изстинат. Намаляваме фурната на 150 градуса. Режем франзелките на тънки филийки/ резенки - около 0.5см или дори по-тънко, ако е възможно. Слагаме половината в тавата, разстиламе ги добре, и ги слагаме във фурната да се изсушат. Като време не засякох колко е, но от време на време разбърквайте и когато станат приятно твърди и хрупкави от двете страни, са готови. Повторете с другата половина. Получава се едно голямо количество брускетки :)







понеделник, 5 януари 2015 г.

Пикантни пилешки бутчета

Едни вкусни бутчета, с леко лютив и сладникав привкус!

Продукти:
  • 1кг пилешки долни бутчета/ подбедрици
  • 2-3 с.л. соев сос
  • 2-3 с.л. олио/ зехтин
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. чили сос
  • 1-2 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л.чубрица
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • всякакви други подправки/ добавки, които пожелаете на вкус :)

Смесваме хубаво всички съставки. Измиваме бутчетата и ги подсушаваме. Намазваме ги хубаво със сместа и оставяме да престоят поне час. След това слагаме да се пекът за около 1-1:30 часа на 180 градуса. Аз наредих бутчетата в малка тавичка, и излязх сместа върху тях. На половината време обръщаме бутчетата. Трябва да се получи хрупкава коричка с приятен загар.