понеделник, 16 февруари 2015 г.

Кодрит Кадир /Арабски сладкиш/

Един много лесен сладкиш с участието на добре познатият ни Крем-карамел :)

Количеството продукти, които ползвах за тази рецепта е на половина... т.е. за стандартен/ по-голям сладкиш, удвоете количеството за крем-карамела (за блата количеството е както трябва).

Необходими продукти:

  1. За крем-карамела:
  • 500мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 100гр захар (1/2 ч.ч.)
  • аромат (ванилия, есенция, екстракт...)
  1. За блата:
  • 100гр брашно
  • 100гр захар
  • 100мл прясно мляко
  • 100мл олио
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • аромат (аз ползвах 1 с.л. ром)
  • За карамела: 4 с.л. захар
 Започваме с карамелизирането. Избираме подходяща тавичка, форма за кекс/ тарт/ торта... аз използвах правоъгълна тавичка, която се скосяваше малко към дъното.... което не се оказа добра идея, защото когато обърнах сладкиша (извадих го от формата) той се разцепи (не се разпадна, но се появи цепнатина като от земетресение :))), което аз го отдавам като причина именно заради формата и особеността/ консистенцията на крем-карамела. Та да имате в предвит това, като избирате съда, в който ще го правите. След като сме избрали съд, изсипваме 4-те с.л. захар на дъното и карамелизираме. Най-лесно за мен е на котлона. Щом захарта се стопи изцяло, изчакваме няколко секунди и махаме от котлона - процеса по карамелизирането продължава и след като сме го махнали, тъй че трябва да го предвидим, за да не ни изгори карамела...Което разбира се, не е фатално, просто ще е по-горчив :) Оставяме настрана да изстине. 
Следва ред на крема. Слагаме млякото на котлона, да стане леко топличко. Махаме от котлона и прибавяме захарта. Бъркаме, докато не се поразстопи, поне на 2/3. Разбиваме за кратко яйцата на ръка и ги добавяме към млякото, както и аромата, който ще ползваме. Разбъркваме хубаво и изсипваме върху изстиналия вече карамел. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Тук е мястото да отбележа, че ще ни трябва по-голям съд, в който да налеем вода и да сложим по-малкия съд със сладкиша в него... т.е. да се пече на водна баня. Хубаво е да го направим сега, та като изсипем след това блата, направо да пъхаме да се пече и да не клатим много-много ;)

Идва ред и на блата :) Разбиваме яйцето и захарта до побеляване. Добавяме постеленно олиото, после млякото. След това добавяме пресятото с бакпулвера и какао брашно. Добавяме и аромата. Объркваме всичко за кратко, до хомогенност. Щом това стане, сме готови и с блата. Сега трябва да го добавим към крем-карамела. Основното правило тук е, сместа за блата да се изсипва леко, на тънка струя и на едно място в суровия крем-карамел. Не се притеснявайте, че сместа потъва или седи в един от крайщата на съда - като пъхнем да се пече всичко ще си дойде на мястото от само себе си :)

Поставяме внимателно тавите във фурната и печем около 50 мин - час. Разбирането, дали е готово е малко трудно - аз леко потупвам тавата и ако вибрира леко в центъра, значи в готово (т.е. тук прилича малко като при проверката на чийзкейк). Важно е водата за водната баня да не завира, за да не стане крем-карамела на шупли. Та, след като сме се уверили, че сладкиша е готов, спираме фурната и отваряме вратата й. След като поизстине изваждаме сладкиша. Щом изстине на пълно е хубаво за няколко часа да престои на хладно място, за да се стегне и да се отлепи от стените си (аз го оставям в хладилника за една вечер). След това го обръщаме внимателно в поднос, голяма чиния или в каквото преценим... Това е - не е толкова трудно, колкото звучи, даже е много лесно и приятно за приготвяне :)))