понеделник, 30 март 2015 г.

Бързи Мъфини

Бързи, лесни, вкусни мъфинчета :)))

Продукти:
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. меко малсо (125гр)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер (1 пакетче или 10гр)
  • 2 яйца
  • аромат - ванилия, есенция...
  • По желание за пълнеж - шоколад, сладко, парчета плод...
 Пресяваме брашното и бакпулвера. Всички съставки трябва да са на стайна температура. Пускаме фурната да загрява на около 180 градуса. Започваме с разбиването на яйцата и захарта до побеляване. Добавяме мекото масло. Разбиваме няколко минути и добавяме и млякото малко по малко. След това добавяме брашното - отново малко по малко при непрекъснато бъркане/ разбиване. Когато сме готови, се получава нещо около или малко по-гъсто от кексова смес.

Застиламе форма за мъфини с хартиени кесийки за мъфини. Ако ще слагаме пълнеж, първо пълним формите на 1/3, после слагаме пълнежа и още 1/3, или формата трябва да е пълна на 2/3, защото мъфина ще се надигме и ако е повече ще излезе от формата :) За пълнец използвах черешки от сладко. Печем около 15-20 мин или до готовност - цветът им да е бледо-златист и забита клечка за зъби да излиза суха. От тази смес излязоха 2 тави за мъфини или 24 броя :)


Класически Скалички

Една лесна и бърза рецепта за любимите на много от нас Скалички :))

Продукти:
  • около 400гр чаени бисквити (аз ползвах 2 пакета какаови)
  • около 100гр смлени ядки (аз имах смес от бадеми, кашу и орехи)
  • 2 с.л. какао
  • 200мл прясно мляко
  • 5 с.л. захар
  • 125гр масло (1 малък пакет)
  • есенция/ ванилия/ алкохол...
  • за украсата: 1-2 с.л. прясно мляко, около 100 гр бял щоколад, кокосови стърготини (разбира се пожелание, може да се замени с друго, или дори да се прескочи)

 Започваме със смилането на бисквитите. Най-лесно това се получава с блендер, но аз ги стрих на ръка, с цел да са на по-едри трохи и парчета, за да се усещат при хапването :) Добавяме какаото. Слагаме млякото, маслото и захарта на котлона. Трябва съвсем леко да затоплим продуктите - колкото да се разствори захарта и да се поразтопи маслото. Когато това се случи, изсипваме получената течна сме към натрошените бисквити, добавяме и аромат, ако ще ползваме (аз сложих капачка ликьор). Смесваме хубаво - получава се среднолепкаво тесто. Ако е доста рядко добавяме още малко бисквити, ако пък е много сухо и се разпада, добавяме още мляко.

От така полученото тесто оформяме скалички. Нареждаме ги в подходящ съд (поднос, тава) и ги оставяме за около 30мин за да стегнат - най-добре в хладилник. Това е. Ако ще правим украса имаме още малко работа :) Слагаме шоколада да се разтопи на водна баня (или пък в микровълнова), добавяме млякото. От получената гъста смес посипваме върховете на скаличките, така, че да се разтече и веднага поръсваме с кокосовите стърготини. Аз правих малки скалички - излязоха около 30тина бройки.



Торта "Калинка"

По случай, че станах чичо за втори път, реших да спретна една малка "тематична" тортичка, на тема Калинки :)))) 

За основа на тортата използвах ето ТаЗи рецепта - тук държа да отбележа, че следя този блог (както и други разбира се) и рецептите са вкусни, лесни и ефектни. Надявам се авторката няма да има нищо против, че давам препратка към нейната рецепта :)

Аз обаче, оставих част от муса настрана, и в малка купичка повторих процедурата с нарязаното руло и крем/ мус. Това е с цел, за да се направи "главата" на калинката. След като двете тортички-купол стегнат, ги фиксирам върху подложката, на която ще си остане тортата до сервирането.

Понеже за украсата и оформянето ползвах фондан (захарно покритие), трябваше да измажа тортата с маслен крем, за да предпазя захарното покритие от разпадане. За целта може да използвате крема от ТаЗи рецепта (1/2 доза е предостатъчна) или да направите обикновен маслен крем - 125гр меко масло се разбива с 250-300гр пудра захар. След като измажем и загладим добре тората с масления крем, оставяме за 20-30 мин поне в хладилник, за да се стегне. След това вече преминаваме към аранжирането/ украсата и придаването на на тортата - в този случай на калинка :) Тук въображението или пък примерни снимки/ картинки ще са Ви от помощ :)))

Разбира се, моята тортичка няма "Профи" излъчване, съвсем аматьорска, но пък за сметка на това симпатична и вкусна :)




Искам да пожелая на нашата Калинка да е жива и здрава и да радва много мама и тати! :)

петък, 6 март 2015 г.

Меки сладки с фъстъчен крем

Лесни за направа и малко нетрадиционни сладки :)

Необходими продукти за сладките:
  • 1 яйце
  • 220гр захар
  • 125гр масло (на стайна температура)
  • 250-60гр брашно
  • 40гр какао
  • 2/3 ч.л. сода бикарбонат + щипка сол
  • 220мл прясно мляко
  • 1 ч.л. оцет
  • аромат/ есенция/ ванилов екстракт
Необходими продукти за крема:
  • 2 белтъка от големи яйца (80гр) или 3 от по-малки
  • 150гр захар
  • 150гр фъстъчено масло
  • 125гр масло (на стайна температура)
 Започваме със сместа за сладките. Слагаме оцета в млякото и оставяме на страна. Пресяваме заедно сухите съставки. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Добавяме яйцето и аромата, който сме избрали да ползваме (аз ползвах Vanilla-Butter). Разбиваме до пълното им поемане. След това редуваме на 3-4 пъти от сухата смес и от млякото, прибавяйки ги в маслената смес. Така получената смес насипваме в пош, шприц с кръгъл накрайник, или пък ползваме лъжици, ако не разполагаме с някой от уредите. Шприцоваме, върху постлана с хартия за печене тава, купчинки около 3-4см и с разстояние между тях, защото сладките се отпускат и разстилат по време на печенето. Пекът се 10-тина мин. Когато са готови, трябва да са меки и леко пружиниращи. Оставят се малко да поизстинат и се отлепват внимзтелно от хартията. Аз си помогнах с готварска шпатула. Така процедираме с цялата смес. Излизат доста бройки - при мен около 40-тина слепени сладки излязоха. 
След като сме готови със сладките, се заемаме с крема, който по-скоро наподобява маслен крем. Изсипваме захарта при белтъците. Оставяме ги на водна баня (да са леко топли) докато захарта се разстопи. Сместа не трябва да е много топла и в никакъв случай гореща - просто съвсем леко затоплена, колкото да се стопи захарта. Щом това стане, махаме сместа от белтъци и захар от водната баня и разбиваме около 5-7 мин, докато се получи гъст/ плътен и лъскав крем. През това време трябва сместа да се е охладила напълно. Ако това не е така, изчакваме няколко минути докато това се случи. Щом сместа е разбита и охладена, добавяме на части и мекото масло, за да се усвои напълно от сместа. Щом това стане, повтаряме същото и с фъстъченото масло. Тук трябва да спомена, че на пазара се предлагат два вида фъстъчено масло - от сурови и от печени фъстъци. Аз разполагах с масло от сурови фъстъци. И в двата случая ще се получи - така че, което обичате повече или с което разполагате вкъщи, това използвайте :). Разбиваме още 2-3 мин и нашият крем е готов. Хубаво е да се ползва веднага ако е възможно, защото инак трябва да се прибере в плътна кутия в хладилника и когато дойде време да се ползва, трябва да се извади предварително, да се отпусне и да се разбие наново с миксера, т.е. "усложняваме" си малко нещата, но понякога пък няма друг начин :)
Слепваме две по две сладките с крема. Съхраняват се на хладно. Може и в хладилника, в кутия, но трябва да се извадят 15-тина мин преди употреба, за да се отпусне крема (не, че не ставаха и така за ядене де, от личен опит :)))) 

Това е то - да Ви е сладко! :)