неделя, 25 октомври 2015 г.

Печена пъстърва и бял сос

Лесна рецепта за печена риба, с която доста върви бял сос, който пък е подходящ за поднасяне както с риба, така и с друг вид печено месо.
Продукти за рибата:
  • 2 пъстърви (или друг вид риба)
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 с.л. олио/ зехтин/ масло
  • 1/2 ч.л. тъмен балсамов оцет
  • Подправки: риган, черен пипер, сол
  • 1 глава червен лук
Продукти за соса:
  • готварска сметана 250мл
  • 1 глава червен лук
  • 1 с.л. олио/ зехтин/ масло
  • Подправки: черен пипер, сол
  • 1 с.л. ситно нарязан копър

Измиваме добре рибата. Правим марината, като смесваме всички продукти, без лука. Намазваме/ поливаме добре рибата с тази марината и оставяме в хладилника поне за час. След това, слагаме рибата с маринатата, както и нарязаната на 4 глава лук, в подходящ съд за печене и покриваме с фолио (или капак, ако използвате огнеупорен съд). Печем рибата на 180-190 градуса за 20-30 мин, след което още 10-15 мин с махнато фолио/ капак, за да се запече. По време на печенето може да обливаме на 2-3 пъти рибата със соса (маринатата), който се е получил.
Последните 10-тина минути от печенето наа рибата, можем да използваме за приготвянето и на белия сос. Нарязваме на ситно главата лук. Задушаваме в тиган с мазнината за 3-4 мин. След това прибавяме сметаната и готвим още 3-4 мин. Махаме от котлона и добавяме подправките, както и нарязания на ситно копър. 
Сервира се, като слагаме едната рина в чиния, 1-2 парчета от опечения лук. Върку рибата слагаме 1-2 резена лимон. Белия сос можем да сложим отделно, или пък да сипем 1-2 с.л. в чинията с риба :)
 




Локумки (Пурички с локум)

Здравейте приятели!

Докато кръстосвах родните кулинарни блог-чета, попаднах на една рецепта, която на момента ми се поиска да направя - Пурички с локум и орехи (локумки), част от Кулинарен блог на Йоана.

Рецептата я спазих почти изцяло, като аз промених само няколко съставки:

  • заедно с канелата използвах смлян черен пипер и кардамон
  • в плънката използвах локум и захаросани портокалови корички (вместо орехи)
Рецептата е много лесна за изпълнение, тестото е меко и еластично.




сряда, 21 октомври 2015 г.

Тиквени кифлички с портокалов мармалад

Лесни и вкусни кифлички :)

Необходими продукти:


  • 3 ч.ч. брашно + още при необходимост
  • бакпулвер 1 с.л.
  • 8 с.л. захар
  • масло 250гр (меко/ разтопено)
  • крема сирене 250гр
  • тиква 250гр (печена/ варена и пюрирана)
  • подправки - канела, кардамон
  • сладко, мармалад, локум... за пълнеж (по желание)
  • орехи (по желание)
  • 1 яйце за намазване (по желание)
  • канелена захар за поръсване (по желание)
Приготвяме предварително пюрето от тиква. Разтапяме и маслото малко.
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем. Добавяме и крема сиренето и продължаваме с разбиването. След това добавяме тиквеното пюре и канелата. след като всичко се хомогенизира добре, добавяме поетапно и брашното с бакпулвера и подправките - добавяме 3-те ч.ч. и още, докато се оформи еластично и меко тесто, което може да се меси ( леко може да лепне). На мен ми отне още 100-тина гр брашно (1/2 ч.ч.). Тестото трябва да е меко и еластично. Ако стане по-твърдо (като хлебното например) кифличките ще станат по-твърди, като изстинат. Така омесеното тесто увиваме в домакинско фолио (или покриваме съда с тестото) и го слагаме в хладилника, за да стегне (ако бързаме може и за кратко в камерата/ фризера).
Щом тестото стегне, пристъпваме към направата на кифличките. пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Отрязваме 1/3 от тестото, другото го оставяме в хладилника. Разточваме го в кръг с дебелина 4-5мм. Разрязваме го на 12 триъгълника (като парчета торта) или на 8, ако искаме да са по-големи кифличките. В по-широкият им край слагаме плънката, която сме си избрали - аз използвах домашно сладко от портокали и натрошени орехи.  Слагаме по малко от плънката и орехите. Навиваме плътно от широката към тясната част. Оформяме кифличките и притискаме леко крайщата, за да запечатаме пълнежа. Редим в тава за печене, покрита с хартия за печене (или намазняваме). Аз също така разбих 1 яйце и намазах кифличките, след което ги поръсих с канелена захар. Печем 10-15 мин или до готовност - трябва да покафенеят малко. Повтаряме същото упражнение и с останалото тесто ( делим го на 2 равни части и т.н.).
Кифличките са вкисни както топли, така и студени (по-добрия вариант, защото маслото ще се е стегнало, и ще са по-леки.... а и са по-вкусни :) ).






Тиквен кекс

Времето захладня, и е време за нещо тиквено :)

Необходими продукти:


  • брашно 250гр
  • бакпулвер 1 ч.л. с връх
  • тиква 250гр (сурова, настъргана на ситно)
  • захар 250гр
  • масло 250гр (разтопено)
  • яйца 3бр
  • Стафиди 100-тина гр (или други ядки по желание)
  • подправки - канела, кардамон, черен пипер (по желание)
Рецептата е много лесна за изпълнение. Накисваме стафидите в малко ром и оставяме на страна. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Разбиваме яйцата и захарта, докато стане пухкава смес. Добавяме на 2 пъти тиквата, след това на 2 пъти и разтопеното масло. Добавяме и стафидите, заедно с рома. Добавяме постепенно и пресятото брашно, зедно с бакпулвера и подправките.
Намазняваме тава, след това я набрашняваме (или ползваме хартия за печене). Изсипваме сместа и печем за 40-тина мин, или докато забита клечка за зъби излиза суха от кекса.
Когато кекса стане готов, го оставяме на страна за 10-15 мин да се поохлади, след което го вадим внимателно от формата и го слагаме върху скаричка или друго подходящо място, да изстине на пълно (целта да се извади от формата и скаричката е, за да не се запари дъното и да стане глетаво).
По желание може да се покрие с пудра захар, сладко или някаква глазура :)





понеделник, 5 октомври 2015 г.

Пълнени Солени палачинки

Лесни солени палачинки, с много вкусен пълнеж от шунка, гъби и сметана :)

Необходими продукти:

- за палачинките

  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2-3 с.л. олио/ зехтин
  • 1-2 щипка сол
- за пълнежа
  • 200гр шунка или друг колбас/ месо
  • 200-300гр гъби
  • 250мл течна сметана за готвене
  • 2-3 с.л. олио/ зехтин
  • сол + подправки
  • кашкавал за поръсване (100-150гр)

     Започваме с палачинките. Разбиваме добре яйцата. После добавяме редувайки мляко и брашно, накрая зехтина и солта. Трябва да получим смес, с гъстотата на боза, дори и една идея по-течно, пак е добре. В нагорещен тиган капваме мазнина (или намазваме с масло). Ако нямаме специален черпак за палачинки, а използваме стандартен - загребваме така, че да е пълен до половината или малко повече, но не пълен до горе. Все пак това зависи от размера и на тигана, така че, първите 1-2 палачинки ще налучкате колко точно да слагате. Пекат се по около 2 минути от всяка страна. Редят се една върху друга, на купчина.
     След това се захващаме с пълнежа. Изчистваме гъбите (аз ги мия в смес от вода и бяло брашно) нарязваме ги на едри парчета. слагаме ги да се задушат в малко мазнина и вода или бяло вино ако имаме - около половин ч.ч. Щом течността се изпари и гъбите са полу-готови, добавяме наряьзаната на едро шунка. След 3-4 мин добавяме и сметаната. След още 3-4 минути махаме сместа от огъня и добавяме подправките. Аз ползвах само черен пипер и малко риган.
     След като сместа и палачинките поизстинат - може да са топли, но да може да се пипат, да не парят. Намазваме тавичка с мазнина. Вземаме от сместа и нареждаме върху половината палачинка и я завиваме. Така правим с всички и ги нареждаме в тавичката. Вкарваме ги да се запекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-тина мин. след това отгоре рендосваме обилно с кашкавал и запичаме за още 5-10 мин. 

Вкусни са както топли, така и студени :)