понеделник, 30 май 2016 г.

По-различна Пилешка супа

Една отново лесна рецепта за малко по-нетрадиционна пилешка супичка, но за това пък доста вкусна :)

Необходими продукти:

  • Пилешко месо около 300гр
  • 1 глава лук (или 2 по-малки)
  • 1-2 моркова
  • 1 червена чушка (отново 2 ако са по-малки)
  • 2-3с.л. млени домати (или 1с.л. доматено пюре)
  • 1 яйце
  • Подправки: сол, черен пипер, риган, копър
  • Макарони - спираловидни около 100гр
  • Готварска сметана за поднасяне (по желание)
Започваме със сваряването на месцето. Може да използвате всяка част от пилето - аз разполагах в момента с пилешки бутчета. 2 средни по размер бяха достатъчни, ако ще правите по-голямо количество, просто увеличете пропорционално продуктите или пък "на око" ако ви бива :) Та, слагаме месцето в тенжерка с вода (моята побра около 1.5-2л вода). Варим, докато месото е напълно готово, но не преварено все пак.
През това време си нарязваме зеленчуците. Аз нарязах лука на ситно, а моркова и чушката - на тънки шайби. Щом месото стане готово, го изваждаме от бульона, добавяме зеленчуците с млените домати/ пюрето и оставяме на слаб огън да къкри, докато зеленчуците се сварят (омекнат и не хрускат, но да внимаваме да не се преварят). През това време обезкостявам месото (ако се налага) и го нарязвам на парчета (на по-дребни - все пак е супа, а не манджа :)).
Когато зеленчуците се сварят, добавяме обратно месото и макароните. Варим, докато макароните са готови, но може би една идея преди да станат 100% сварени, защото след това те ще останат в бульона и ще продължат да се готвят - ще набъбнат още и ще станат много приятни при похапване :)
Идва ред на застройката. Много обичам в супата да "плуват" парченца от яйцето - така я приготвя вкъщи майка ми от както се помня, и за мен това е признак за хубава домашна супичка. Та, поради тази причина, веднага след като махна супата от котлона, чуквам вътре яйцето, така цяло както си е и започвам да бъркам енергично за 20-тина секунди, докато не се "сготви" от горещия бульон. Супата придобива много приятен жълтеникав цвят (зависи и от жълтъка де) и малки бели късчета плуват в нея - може би не ви звучи особено вкусно, но е :)
Другият вариант е, да разбиете отделно яйцето, да добавите 1-2 черпака на тънка струя супа към яйцето при непрекъснато бъркане, след което да върнете сместа обратно в тенджерата.
Добавяме подправките и сол на вкус. Аз написах изрично копър, защото с него определено става още по-интересен вкуса, но може да го замените с магданоз.
Това е, при поднасяне силно препоръчвам да добавите 1-2 с.л. течна готварска сметана - повярвайте ми, голяма вкусотия става :)))



петък, 27 май 2016 г.

Домашен сладолед - Мента

Здравейте приятели,

лятото наближава (въпреки странното време напоследък) и все по-често ни се похапва сладолед, или поне при мен е така :)) Ще Ви предложа една много лесна и вкусна рецепта за домашен сладолед.

Необходими продукти:


  • 100мл животинска сметана (35%)
  • 200мл прясно мляко (3.6%)
  • 70гр Пудра захар
  • 50-70мл сироп Мента (или всякакъв друг, по Ваш избор) Това може да се замени и с екстракт/ ментово масло и т.н.
  • 1 капачка алкохол (аз сложих бял ром, но може и друго)
  • 2ч.л. Царевично нишесте
  • 20-30гр шоколадови топченца или начупен шоколад (тъмен/ горчив трябва да е)
  • Зелена боя (по желание)
Всички продукти (без сиропа и шоколада) са базови за този вид сладолед. Може да направите каквито комбинации пожелаете - да използвате друг сироп, или пък да направите ванилов сладолед с екстракт и/ или изстъргани шушулки ванилия, или пък да използвате течен шоколад.... Изборът е Ваш :) Хубавото при този вид е, че се прави наистина много лесно, не се налага предварителна термична обработка (както домашния сладолед с яйца).
Желателно е (но не задължително) млякото и сметаната да са студени - тоест направо от хладилника. Смесваме последователно млякото, сметаната, захарта, нишестето, сиропа и алкохола. Не е нужно да се използва миксер, важното е просто добре да се смесят съставките и захарта да се разтвори, а да не остане слепена на бучици. Ако ще слагате боя, сега е момента. Разбива се доста добре, за да се оцвети равномерно и да не остане неразтворена някъде (ако ползвате суха/ на прах). аз малко попрекалих и цвета стана доста ярък - не, че ми попречи да го изям :)).
След като сме смесили всички продукти имаме два варианта за продължението:
  • ако имате машина за сладолед - Следвайки инструкциите на производителя, би трябвало да сте замразили предварително съда, в който ще се прави сладоледа. След което изсипвате сместа и пускате. Малко преди да стане готово ( заприлича на гъст крем, или е малко преди готовност) добавяте шоколадовия дропс (топченца) или начупеният такъв. Когато стане готов го изсипвате в подходящ съд с капак и в камерата/ фризера :)
  • ако нямате машина за сладолед - тук основната разлика може би е във времето, за което сладоледа ще стане напълно готов. Също така е и по-ангажиращо. Та, изсипваме сместа в съд с капак, който ще съхранява и готовия продукт. Слагаме капака и поставяме кутията със сместа във фризера за 2-3 часа, като през 30-тина мин го изваждаме и разбъркваме хубаво. На последното разбъркване добавяме шоколада (дропс/ топчици или начупен). Няколко часа след това (или пък след въпросните 2-3 часа, зависи от камерата/ фризера) имате готов сладолед. Разбъркването през 30 мин е много важно, защото по този начин ще предотвратим появяването на ледени кристали, както и плътното замръзване на сладоледа като "камък". С разбъркването (както впрочем и с машината за сладолед) се постига една доста по-лека, въздушна и "сладоледена" текстура.
* Важно е да използваме пълномаслена сметана, пълномаслено мляко, алкохол.... тези съставки предотвратяват 100%-товото замръзване на сладоледа и той остава полу-замразен и годен за консумация почти веднага.