неделя, 14 август 2016 г.

Рулца от тиквички с пилешко и извара

Малки, вкусни рулца от тиквички с пълнеж от извара и пилешко месце :)

Необходими продукти:


  • Тиквички - 3 малки/ средни
  • Пилешко - около 300гр (гърди, филе)
  • Извара - около 100-150гр (от сирене, не кашкавалена; може да се замени с крема сирене или друго подобно - рикота, маскарпоне и т.н.)
  • Червен лук - 1 малка/ средна глава
  • Чесън - 2-3 скилидки
  • Домат - 1 не много голям (или 2 средни)
  • Подправки на вкус - Сол, Черен пипер, Чубрица и Риган
  • Олио/ Зехтин - 1 с.л.
  • По желание - кашкавал за настъргване
Рецептата е лесна и не отнема много време. Единствената особеност е, че трябва да имате под ръка подходящ уред, за да нарежете тиквичките на тънки филийки. Има такива рендета, или белачка. Поради тази причина трябва да съобразите ширината а на тиквичките да не повече от ширината на белачката/ рендето. Не, че и на ръка не става, но е доста по-трудно.
Та, пускаме първо фурната да загрява на 200 градуса.
Измиваме тиквичките, режем дръжката и малко от върха и след това по дължина на тънки ленти. Измиваме пилешкото и го режем на дребно. Слагаме го в купа. Добавяме изварата. Настъргваме лука и скилидките чесън на ситното ренде и прибавяме към останалото. Добавяме и подправките, без чубрицата. Омесваме добре. Слагаме в единия край на лентичката от сместа и завиваме. Редим в малка тавичка, леко намаслена. Трябва да са плътно наредени, за да не се развъртят, отворят при печенето. Когато наредим всички, вземаме домата, измиваме го, режем го на половината и после на тънки резени (полумесеци) и слагаме между всяко рулце. Накрая поръсваме с олиото/ зехтина и чубрицата и пъхаме във фурната. Печем за 30-тина мин или докато тиквичките започнат леко да загарят по крайщата. Пожелание може да рендосаме кашкавал и да запечем за още 4-5 мин :)




Пиле със зеле на фурна

Една класическа и лесна рецепта за пилешко със зеле на фурна :)

Необходими продукти (за 3 порции):


  • Пилешко - около 300гр (аз сложих 4 пилешки бутчета)
  • Зеле - около 1-1.5кг (една малка зелка)
  • Домат - 1 среден (или 2 по-малки; може и домати от консерва или млени домати също)
  • Червен Пипер - 1 с.л.
  • Дафинов лист - 1-2бр
  • Други подправки на вкус - Черен пипер,Чубрица, Сол...
  • Олио/ Зехтин - 2с.л.
Първо започваме със зелето. Измиваме хубаво, разделяме го на 3-4 части и режем на ситно. Ако имате робот може и на него (аз по принцип така го режа, но сега реших на ръка). След това добавяме солта и го намачкваме/ стриваме добре. Домата го обелваме, ако може, и го рендосваме на ситно. Пускаме фурната да загрява на 180-200 градуса. В тенджера слагаме зелето, домата, олиото/ зехтина и всички подправки. Объркваме и оставяме да къкри за 30-тина мин. След това добавяме пилешкото, и варим още 20-30мин (почти до готовност). Разбъркваме 2-3 пъти през това време.
След това прехвърляме ястието в тава и печем до приятен златист загар :)






сряда, 10 август 2016 г.

Запечени пилешки гърди с моцарела

Необходими продукти:


  • Пилешки гърди (може и обезкостени пилешки бутчета) 3бр или около 500гр
  • Моцарела - 1 пакетче (125гр)
  • Подправки: Черен пипер, Риган, Чубрица, Сол
  • 1 с.л. зехтин
Рецептата е много лесна, а и бързичка.
Има 2 варианта - да печем гърдите сурови или да ги сварим първо. Ако няма да ползвате бульона от варенето може направо да ги запечете сурови.
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Овкусяваме добре гърдите с подправките и зехтина. Намазняваме тавичка и слагаме гърдичките вътре. Нарязваме моцарелата на 6 филийки и слагаме по 2 върху гърдичките. Наръсваме с малко риган.
Ако гърдите са сурови, слагаме малко вода и печем с фолио за 20-тина мин, след което го махаме и запичаме до златисто. 
Ако гърдите са предварително сварени, направо пъхаме без допълнително вода и фолио и запичаме до златисто.

ПП: На снимките се вижда морков - просто ми остана от предното ястие и се чудех къде да го дяна, да не остава самичък горкия :))) 



Спагети с мини-кюфтенца и доматен сос

Една лесна и вкусна рецептичка, която освен всичко трябва да мине и за здравословна - как, ще разберете като прочетете нужните продукти :))

Необходими продукти:


  • Пълнозърнести спагети - 200-250гр
  • Пресни домати - 3 средни или 2 по-големи
  • Говежда/ телешка кайма - около 200гр
  • Чушки - 1 голяма или 2 по-малки
  • Морков - 1
  • Чесън - 2-3 скилидки
  • 1 ч.л. зехтин
  • Подправки: Риган, Червен пипер, Черен пипер, Чубрица, Сол... или каквито други предпочитания имате
  • 1 стръкче зелен лук и малко пармезан за украса (по желание)
Започваме първо, като кипваме вода и сваряваме спагетите. След това ги отцеждаме и изплакваме с вода, за да не слепнат докато приготвяме соса. Така изплакнати и отцедени, ги оставяме на страна.
Соса се приготвя доста лесно. Измиваме и почистваме доматите от зелената сърцевина и от люспите, ако може (но не е задължително) и чушките от дръжката и семките. Режем ги на по 2-3 големи парчета и ги слагаме в блендер. Добавяме и почистените скилидки чесън и лъжицата зехтин. Пасираме 20-30сек или докато всичко стане гладко и без парчета. Оставяме за малко настрана.
Към каймата добавяме от подправките. Омесваме я добре и оформяме малки топчета - като за супа топчета, или по-големи - както прецените. Режем моркова на тънки ленти, с помощта на белачка за картофи. Ако нямате може и на тънки резени.
Слагаме дълбок тиган (аз ползвах Уок) или тенджерка на котлона. Сипваме съвсем малко вода, колкото да покрие дъното. Щом заври слагаме мини-кюфтенцата и морковите. Бъркаме добре, но внимателно. Тук не ползвам мазнина, защото рецептата е здравословна, а пък и каймата сама ще пусне малко, което ще е достатъчно за вкуса и готвенето ;) Готвим така 4-5 мин като бъркаме и обръщаме кюфтенцата. След това добавяме доматения сос. Оставяме да къкри на слаб огън за 10-20 мин, или докато се изпари почти 1/2 и той се сгъсти и започне да бълбука (а не да ври). Бъркаме от време на време, за да не залепне.
Щом соса стане готов, махаме съда от котлона и добавяме спагетите. Объркваме добре.
Това е, при сервиране може да настържете 2-3 лентички пармезан и малко ситно-нарязам пресен лук. Рецептата е за 2 български порции или 3 европейски :)))

* Разбира се може да замените спагетите с обикновени, каймата със свинска/ смес :)