вторник, 29 януари 2013 г.

Портокалов Чийзкейк без печене

Ще започна с първата рецепта, която правих, а именно - Портокалов Чийзкейк без печене. Оригиналната рецепта е от тук. Разбира се, аз ще я представя и тук, като ще добавя леки изменения :) Надявам се да Ви допадне...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • 1 пакет Чаени бисквитки (аз използвах с какао, понеже такива имах подръка). По принцип може и с бисквити "Закуска", но те са по-твърди и трошливи. 
  • 60 гр Масло
  • 1 ч.л. Канела
  • 1-2 ч.л. ром или плодов ликьор
  • 2 пакетчета крема сирене (2 х 125 гр) + 1 кутийка Рикота (250 гр)
  • Прясно мляко 100 мл
  • Захар 100 гр
  • 200 мл Сладкарска сметана
  • Пресен сок/фреш от портокал 300 мл (или лимон, ако сте почитатели на нещо по-хард)
  • 3 пакетчета желатин (30 гр) като аз съм най-доволен от Dr. Оеtker
  • Плодове за гарниране ( аз използвах нар, портокал и ябълка)*
  • Захаросани портокалови корички - 1 шепичка*
* По желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Започваме с основата за кейка. Натрошаваме бисквитите с блендер или на ръка, тъй като са мн меки и лесно се трошат. Объркваме ги с полу-разтопеното масълце. Трябва да се получат едри "мазни" трохи. Сега се добавят канелата, рома/ликьора и нарязаните на ситно корички. Обърква се хубаво. Пресипва се в тавичка. Аз използвах форма за торта с диаметър около 26 см и падащи стени. Но ако нямате или желаете в друга форма няма проблеми. За по-лесно може да сложите хартия за печене, за да извадите готовия кейк без проблеми. За тази форма бисквитките ще стигнат за основата, но ако искате да направите и борд ще Ви трябва още около половин пакет бисквити. За по-малка тавичка и тези ще стигнат за борд. 
Та вече сме сложили основата в тавичката. Тук има два варианта, които следват - да сложите тавата в хладилника за 30-тина минутки да стегне маслото в бисквитите или да запечете бисквитите за 10-тина мин на 170 градуса. Ако сте направили само основа без борд, то спокойно може да пропуснете запичането.
Докато се охлажда основата, е ред да направим и пълнежа. За целта първо разбиваме сметаната, до гладък крем, не до твърд. Отделяме я настрана. В друга купа изсипваме сирената и разбиваме за кратко. След това прибавяме захарта, млякото. Разбиваме докато не се получи гладък крем. При това положение прибавяме сметаната и 100 мл от сока/фреша**. Разбъркваме внимателно с шпатула или удобна лъжица. Трябва да получим мек и пухкав крем. В отделен съд сипваме малко хладка вода (20-тина мл) и прибавяме 2 пакетчета (20 гр) от желатина. Оставяме го да набъбне, след което на водна баня го разтапяме, докато течността не стане прозрачна като вода. Течността трябва да е топла, в никакъв случай гореща или да завира. Понеже желатина на Dr. Oetker се стяга сравнително бързо, трябва и Вие да сте бързи :)  Така топлия разтопен желатин прибавете равномерно и при непрестанно бъркане към крема. Объркайте го 2-3 пъти набързо и го изсипете върху основата. Приберете в хладилника за около час най-много, за да стегне. Когато видите, че крема е стегнал, т.е. не лепне като го пипате с пръст и е еластичен, значи е готов. Разтопете по същия начин 3-тото пакетче желатин и го прибавете към останалите 200 мл сок/фреш. Разбъркайте и го изсипете внимателно върху крема и пак го сложете в хладиника за около час.

Това е!  По желание може да го украсите както пожелаете. Да Ви е сладко. Понеже съм нов в даването на обяснения и т.н. може нещо да съм пропуснал или неточно обяснил. Приемам критики и мнения. :)

**Може да добавите и 1-2 с.л. сок от лимон, за да е по-хард изживяването :) .



Няма коментари:

Публикуване на коментар