сряда, 30 януари 2013 г.

Захаросани портокалови корички

Няма човек, който поне веднъж да не е пробвал захаросани лимонови резенки... Който е пробвал знае колко вкусни са те и как приятно хрускат в устата от захарта.... Че не е много полезно то се знае, но именно това прави резенките толкова вкусни навярно... Както и да е, сега ще Ви разкажа за един много лесен начин, по който можете без особени усилия да си направите захаросани портокалови корички от портокал и мандарини.
За целта ще са ви необходими:

  • кори от портокали/мандарини или и от двете - рецептата е за количество от около 3-4 портокала + 2-3 мандарини.
  • 350-400 гр захар (аз сменям част от захарта с кафява)
Има два вида захаросани корички - при единия корите се почистват от бялата част, а при другия не. Разликата основно е във вкуса и времето на приготвяне. Тези с бялата част се варят малко повече и имат леко горчив привкус. Аз приготвям от тези без бялото...малко е играчка докато се почистят, но пък след това не горчат... Измиваме хубаво коричките. Хубаво е, да се опитаме да обелим възможно по-големи парчета. След това отстраняваме бялата част с малко ножче или с белачка. Не е нужно да се престаравате - достатъчно е да се премахне по-голямата част от бялото... и да остане тънък слой след обработката няма да се усеща. След като изчистим коричките, ги нарязваме на дълги лентички с щирочина от 0,5-1 см. Поставяме ги тенджерка или дълбок тиган и слагаме вода, колкото да ги покрие, не повече. Оставяме, докато заври. След това изсипваме водата и слагаме нова, след което пак на котлона. Общо 3 пъти трябва да се направи. След 3-тия път изсипваме водата, а коричките временно отделяме в някакъв съд. В тенджерката слагаме захарта и вода (на 1 част вода се слагат 2 части захар или както аз по-лесно правя използвам 1 ч.ч. вода и 2 ч.ч захар) да заврят. След като течността заври и захарта се стопи напълно, се добавят коричките, разбърква се леко, колкото да се покрият равномерно със сиропа и се оставят да врят на слаб огън около 45 мин, или докато коричките станат "прозрачни" . Не бъркаите през това време, защото целта е захарта да се "залепи" за коричките. След като станат готови ги остранете от огъня. Разстелете голямо парче хартия за печене и внимателно извадете коричките с вилица или друг подходящ прибор и наредете до колкото е възможно върху хартията. Оставете 1 денонощие така, за да изсъхнат напълно и да се стегнат. След това може да ги съхранявате в кутия с плътен капак и да е суха. Останалият сироп не го изхвърляйте в никакъв случай! Може да го използвате за подслаждане на сутрешното кафе, чай или сладкиши. Сиропът също се стяга и става на нещо като захаросан мед, но с вкус и мирис на портокал :)