вторник, 29 януари 2013 г.

Към публикацията за Чийзкейка

Като една апетитна разновидност на Чийзкейка в предния пост ще Ви кажа 2-3 приказки за подобен кейк, който обаче правих с къпини и по-точно компот от къпини.

Рецептата е същата като предната, като за по-лесно, за да не се повтарям, ще спомена само промените/ разликите. Тук използвах отново чаени бисквитки, но този път с вкус на масло и малко повече като количество - пакет и половина. Натрошаваме ги и смесваме с около 80 гр. полу-течно масло. Този път основата я оставих чиста, без да добавям каквото и да било друго. Изсипваме получената ронлива смес в тавичката и чрез натискане разнасяме сместта равномерно по дъното и стените на тавата. Може да използвате и права чаша и с нея да обхождате навсякъде... Ако тавата не е със свалящи се стени е желателно да използвате хартия за печене, за да може по-лесно да преместите готовия кейк в поднос. За по-интересно не правете висок борд а нисък - към 2-3 пръста от дъното и ако е неравен още по-добре - както се вижда и от снимката. След като приключим оставяме в хладилника за 30-тина минутки. 
В тази рецепта ще ни трябват 4 пакетчета желатин, а не 3 както в предната. Изсипваме 1/4 компота (само сока) в купичка. Разтваряме 1 желатин в мъничко вода и като стане готов го прибавяме към отделения сок. Щом започне дасе стяга го изсипваме равномерно върху основата и пак пъхаме в хладилника.
Преминаваме към пълнежа. Приготвяме го по горе-описания начин, с разликата, че вместо фреш прибавяме 3-4 с.л. от компота. По желание може да добавите няколко по-дребни плодчета от компота, или пък зърна нар, както направих аз. Разтваряме 2 желатина и прибавяме към крема. Изсипваме върху вече стегната основа и пласта с къпини. Оставяме отново в хладиника да се стегне. Като стане готово разтваряме и последния желатин и го прибавяме към останалия компот. Щом започне да се стяга го изсипваме върху стегналия вече крем. Пъхаме в хладилника и след 10-тина мин може смело да налитаме с вилиците :) 

Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар