вторник, 6 януари 2015 г.

Домашни брускети

Лесна рецепта за брускетки :) Това е импровизация - основното тесто е като за хляб. Добавките са по желание и вкус - могат да се заменят с каквото на вас ви харесва. Важното е само да се спазват общите принципи при приготвянето, за да се получат брускетите, а не просто овкусен хляб :)

Необходими продукти:
  • около 500-530гр бяло брашно (пресято)
  • половин кубче жива мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 2 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин/ олио
  • 3-4 с.л. нарязани на ситно маслини
  • 3-4 с.л. нарязани на ситно сушени домати
  • 2-3 с.л. синьо сирене на дребно (рязано, начупено, настъргано)
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
Активираме маята, като я разтваряме във хладката вода със захарта. Докато чакаме да се активира (10-15 мин) пускаме фурната да загрява на 180 градуса, нарязваме си продуктите, пресяваме брашното в купа с 1 ч.л. сол. Правим кладенче и изсипваме активираната мая (бълбука/ шупва като газирана). Замесваме меко тесто. Добавяме 4-те с.л. зехтин. Понеже аз ползвах сушени домати от буркан, те бяха в марината от зехтин и подправки, затова ползвах от нея директно. Разделяме тестото на 2 равни части - в едната добавяме нарязаните на ситно маслини и сушени домати и риган. В другата част добавяме сиренето, чубрицата и черния пипер. Омесваме добре, докато се разпределят добавките равномерно в тестото. Разделяме всяка част на по 3 по-малки части, или общо 6 парчета тесто. Оформяме ги като фитили/ франзелки и печем до готовност. Аз ги пекох на един път в правоъгълната форма на фурната, като сложих хартия за печене освен отдолу, и между самите франзелки, за да не залепнат една за друга, защото се надигат при печенето.
След като се изпекът, се оставят напълно да изстинат. Намаляваме фурната на 150 градуса. Режем франзелките на тънки филийки/ резенки - около 0.5см или дори по-тънко, ако е възможно. Слагаме половината в тавата, разстиламе ги добре, и ги слагаме във фурната да се изсушат. Като време не засякох колко е, но от време на време разбърквайте и когато станат приятно твърди и хрупкави от двете страни, са готови. Повторете с другата половина. Получава се едно голямо количество брускетки :)