сряда, 7 януари 2015 г.

Фокача със сушени домати

Много вкусен хляб, или по-точно питка... Прави се много лесно - почти като обикновения хляб, с 2-3 детайла :)

Продукти:
  • около 500-550гр бяло, пресято брашно
  • 1/4 кубче прясна мая
  • около 300мл хладка/ топличка вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин
  • нарязани сушени домати
  • 1 ч.л. босилек
  • 1 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. чубрица
Започваме приготвянето както стандартния хляб - активираме маята (водата, маята и захарта) и я прибавяме заедно с 3 с.л. от зехтина към брашното, примесено със солта. Замесваме меко, еластично и леко лепкаво тесто. Месим около 3-4 мин. Оставяме да втаса, до удвояване на обема.

Така, по принцип продуктите са за една стандартна фокача, която е с големината на повечето тави за печене. Понеже аз исках от тестото да направя фокача и обикновен хляб, го разделих (1/3 за фокача, останалото за хлебче), но продуктите ( в т.ч. подправки) са за една голяма фокача. Ако и Вие искате да използвате част от тестото за нещо друго, редуцирайте малко подправките.

Та, след като втаса 1 път, премесваме тестото и прибавяме подправките. Месим 1-2 мин. Подготвяме тавата, в която ще печем - аз я намазах с мазнина и поръсих обилно с брашно, разнесох го равномерно по дъното и стените, а остатъка изсипах. Раздърпваме/ разстиламе тестото с пръсти, докато покрие дъното. Получава се нещо като раздърпана и средно-тънка питка :) Отгоре нареждаме нарязаните сушени домати. Оставяме за 15-тина мин да втаса. Там, където се е надигнало натискаме леко с пръсти. Намазваме с останалата 1 с.л. зехтин. След това печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност.