вторник, 29 януари 2013 г.

Шоколадов чийзкейк с печене или по-точно как да го украсим след това :D

Сега ще Ви поговоря малко за ето това Вълшебство . Както виждате изглежда адски вкусно, а всъщност е още по-вкусно от колкото изглежда. Тук няма да повтарям рецептата, начина на приготвяне и т.н. а ще наблегна на малкото индивидуалност, която внесох, а също и на оформянето на крайният вид. Правил съм рецептата 2 пъти, като първия път беше дословно, а втория се престраших да внеса 1-2 малки добавки.
Това е първият ми опит :

Да, като вид се различава от оригинала, да не кажа, че е по-грозновата даже, но.... нали съм аматьор - уча се постоянно :) А и тук аз съм използвал тава с размер 26 см, а не 20 см както в оригиналната рецепта.









Вторият път обаче, реших да вложа повече старание, най-малкото, защото бях канен на гости и трябваше да занеса нещо освен вкусно, и добре изглеждащо. Добре, че на помощ е блогът на Йоли, в който много обичам да се "изгубвам" сред многобройните рецепти.... Ето от Тук черпих информация за украсата, и резултатът се получи много добре -

Но всичко по реда си. Първо да започнем с правенето на кейка. Както казах - следвал съм оригиналната рецепта с няколко промени - блата правих от чаени бисквити с какао - 1 пакет. Сложих 1 шепа смес от стафидки и нарязани на ситно портокалови корички да се киснат за 20-тина минути в ром. След като се накиснаха изсипах рома при бисквитите, добавих какао и малко канела. Като оформих блата изсипах стафидите и портокаловите корички равномерно и продължих отново по  основната рецептата. Към готовата смес добавих също 1-2 ч.л. ром за мирис и лек привкус... Пекох час на 170 градуса на баня. Оставих кейка да изстива първо в печката, после отвън и накрая го прибрах в хладилника да пренощува.
На следващият ден се захванах с украсата му. Извадих кейка от хладилника, махнах стените на тавата и го преместих върху подложка за торта, за да ми е по-лесно да го украсявам и после направо така да си остане за пренасяне, а не пак да го местя...Понеже кейка е много шоколадов и плътен, реших да направя украсата по-тънка и рехава така да се каже, а не плътна както си е за торта по принцип, защото така кейка щеше да стане вече прекалено "тежък" за ядене. 
Първо се захванах с правенето на шоколадовите цветенца. За целта разтопих 100-тина грама тъмен шоколад. След това си приготвих 1 лист хартия за печене и пристъпих към действие - вземаме средно голям или малко по-малък нож. Потапяме го половината, само от едната страна, в шоколада. След това правим отпечатък върху хартията. Така повтаряме да речем 10-15 пъти, за да направим "листенца" за цветята. Хубаво е да гледаме да полепва повечко шоколад по ножа, за да станат отпечатъците по-плътни. Оставяме листа хартия с листенцата да настрана, или за по-бърз резултат в хладилника. Докато те се стягат минаваме към направата на "опаковката" на кейкчето. За целта отново разтапяме на водна баня 100-150 гр. тъмен шоколад. Тук ще вмъкна, че ако сте го правили в по-тясна или по-малка тавичка може и по-малко шоколад да използвате. Докато се разтапя шоколада, вземете фолио за опаковане (от това прозрачното, дето се ползва в домакинството/кухнята) и изрежете като премерите или на око площа на кейка. Щом шоколада се стопи, го излейте върху средата на парчето фолио и малко по-бързичко започнете да го "разливате" и размазвате със шпатула или каквото имате под ръка така, че да покрие площа, която сте измерили за покриването на кейка. За по-сигурно може да го размажете малко повече, за да е сигурно, че ще покрие всичко. Щом сте готови вземете внимателно фолиото и го наложете върху кейка. Притиснете и оформете за да е плътно и г/д кръгло. Оставете в хладилника за 20-30 мин. Докато се стяга се връщаме към цветята. Отлепяме ги внимателно от хартията. Взимаме малко разтопен шоколад и слагаме около лъжица върху плота...да стане като дебела елипса (шоколада не трябва да е мн топъл, а само леко разтопен) и започваме да редим листенцата така, че да се получи цвете, като за целта потапяме единият им край в елипсата, за да се залепят като се стегне. При необходимост дослагваме по малко шоколад в средата, ако предния се е втвърдил вече. Така можем да направим различни по големина цветя или други неща като бръшлян, както направих и аз. След това изкарваме кейка и внимателно отлепяме фолиото. Капваме малко разтопен шоколад на местата, където искаме да сложим фигурките и внимателно ги поставяме и притискаме леко за да "залепнат".
Понеже имам портокалови корички под ръка (които се правят мн лесно, но друг път ще ви кажа как да си направите) небрежно нахвърлих няколко лентички отгоре, а отсрани нарязах на ситно около шепа и ги наредих както е на снимката. После поръсих с пудра захар, за по-празничен вид. Това е то!






Няма коментари:

Публикуване на коментар