вторник, 5 февруари 2013 г.

Киш със сирена и бекон

Здравейте!
Преди няколко дена имах повод за нещо по-така, та реших да спретна вечеря от Киш със сирена и бекон със Зелена салата, а за десерт Терин с банани, чиято рецепта ще споделя в следващия пост.
Не знам дали знаете какво е киш...аз лично не знаех, та в последствие разбрах, че произхожда от Франция, но го имало и в Германия.... та е доста разпространено по тези места. Има доста рецепти в нета за приготвянето му, както и много вариации... Аз общо взето сглобих малко оттук-оттам....  Та да пристъпим към действието :)

Необходими продукти:

  • За блата (подложката) - вариантите са 2: или да си замесите ронливо тесто по позната схема - яйце, масло и брашно, или да използвате бутер-тесто. Понеже аз нямах много време да се занимавам с приготвянето на тесто, реших да използвам бутер, което имах и в хладилника... Около 200-250 гр е предостатъчно за форма около 26-28 см.
  • 5 яйца
  • 200-300 гр бекон (или какъвто колбас вие предпочитате - прошуто, пушено месо и т.н.)
  • 250-300 гр сирена (в случая аз използвах 100 гр синьо сирене, 100 гр краве, 50 гр топено и 50 гр кашкавал...общо взето каквото имате под ръка може да сложите.... вместо обикновеното и кашкавала може да използвате мимолет, бри, камембер, чедър, свежо и т.н.
  • 250 гр заквасена сметана
  • подправки
  • 100 гр кисело мляко или прясно
Начин на приготване:

Изваждаме бутер-тестото от камерата да се отпусне и да става за обработка - в случая за разточване. Вземаме тавичка - аз имах от тези с вълнообразните стени, като за пай, но ако нямате ще стане във всяка друга :) Намажете я с малко мазнина и за по-лесно отделяне на киша от тавата е добре да използвате хартия за печене. След като сме приготвили тавата, взимаме тестото и го разточваме малко. Пускаме печката да загрява на 170 градуса. Пренасяме тестото в тавата и хубаво притискаме по дъното и стените.. Изрязваме частта, излизаща от тавата. Трябва да се получи нещо като облицовка на тавата отвътре. Надупчваме хубаво цялото тесто с вилица - целта е все пак да не бухне, за да има място за плънката. Може даже да използвате някакви метални купички, или топчета за печене, които да сложите върху тестото, заедно с хартия за печене под тях. Печете около 15 мин или до полу-готовност. 
През това време ще направим плънката. Нарязваме колбаса на лентички (аз използвах 2 вида и стана много добре) и го минаваме през намазнен тиган за 4-5 мин да се позадуши малко. След това разбиваме яйцата със сметаната и млякото. Добавяме подправки (аз сложих чубрица, риган и черен пипер). Не посолявайте, защото повечето продукти са солени. 
Когато блата стане готов, изваждаме тавичката и увеличаваме малко градусите...до 180-200 най-много. Ако блата е бухнал все пак, не се притеснявайте - с вилица го надупчете отново и той ще поспадне. Изсипете първо колбаса, след това сирената и накрая залейте със сместа от яйца и сметана. Печете около 30-40 мин, или докато се получи приятно запечена коричка по краищата. Може да се сервира както топъл, така и студен. Топъл е по-вкусно като че ли, защото сирената са приятно поразтопени и ароматни...



Няма коментари:

Публикуване на коментар