понеделник, 11 февруари 2013 г.

Царевични питки

От доста време избягвам да ям бял хляб, тъй като май е повече вреден от полезен. И все пак какво е хляб, ако няма бяло брашънце - придава вкус, плътност и спомага за бухването на хляба. Днес избрах да направя царевични питки. Честно казано, не съм използвал някаква точна рецепта - същността е като замесването на обикновен хляб, само че замених половината бяло брашно с царевично, а също и мъничко черно добавих....ей така за разкош както се казва :D   

Необходими продукти:

  • 200 гр бяло брашно
  • 200 гр царевично брашно
  • 50 гр черно брашно (по желание)
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. зехтин (олио)
  • подправки (по желание)
  • 25 гр мая (1/2 кубче)
  • 1 и 1/2 ч.ч. вода
Изсипете леко загрядата вода (да е топличка/хладка) в купа и разтворете маята и захарта. Оставете 10-15 мин докато маята се задейства и започнат да излизат мехурчета. Ако я държите в топло помещение ще стане даже по-бързо. Докато маята се активира, приготвяме останалите продукти. В голяма купа изсипваме брашното, солта, подправките и зехтина. Щом маята е готова, я прибавяме и нея. Замесваме меко тесто. Месим го около 3-4 мин. Връщаме го в купата и покриваме с кърпа или прозрачно фолио и оставаме да увеличи обема си 2 пъти. За по-бърз резултат, особено  ако в помещението не е топло, аз процедирам по следния начин - завъртам копчето на фурната на най-ниската степен, да се загрее съвсем леко, и да стане топло (не горещо!) и слагам купата с тестото да втасва там. Става за около 30-40 мин. След като втаса го месим отново за 2-3 мин. В тава постиламе хартия за печене и поръсваме с царевично брашно. От тестото правим топки ( около 10 излязоха при мен). Нареждаме ги в тавата и поръсваме с бяло (черно) брашно. Вкарваме отново в топлата фурна за 10-15 мин, след което увеличаваме градусите на 200-250 и печем около 30 мин или докато се опекат до желаният вид - по-препечени или не. Изваждаме ги веднага и ги увиваме в кърпа. Това е!
Възможни са множество вариации - аз правих и други видове - с маслини, с паста от подправки и т.н., но за тях някой друг път :P