понеделник, 11 февруари 2013 г.

Меденки

Винаги съм мислел, че сладки от сорта на меденки и подобни, са доста трудни за правене. Може би е така заради неуспешен опит от преди 7-8 години със сестра ми, при което се беше получило нещо като въглен, което и кучето не го яде :D Наскоро реших отново да се пробвам, грабнах 1-вата попаднала ми рецепта и започнах.... ей така в 24:00 посред нощ. Оказа се нещо много лесно и много приятно за правене, а още по приятно е като ги хапвах след 2-3 дена.....

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно (2 х 250г или около 500г)
  • 1 ч.ч. захар
  • 1. ч.ч. мед
  • 1 ч.ч. олио (аз ползвах зехтин, понеже нямах друго в момента)
  • 2 яйца
  • 2 ч.л. сода
  • ванилия, канела, какао (по желание)
Прибавяме содата към меда. Медът трябва да е "течен" т.е. не захаросан, а както си е в нормално състояние. Това е важно, защото ако е захаросан или е започнал да се захаросва, тестото ще стане твърдо и ще се рони доста. Ако е такъв може да го оправите лесно - сложете меда на водна баня, докато стане пак "течен". След това разбийте яйцата със захарта и олиото и добавете меда към сместа. Разбъркайте добре. Накрая добавете брашното с ванилията и омесете меко тесто. Щом не се лепи и е еластично, значи е готово. Сега може да го разточите на и да изрежете формички. Аз разделих тестото на 2 части. Към едното добавих какао и канела и го доомесих още малко, да поеме равномерно. Разточваме корите на около 5 мм дебелина и изрязваме с каквито формички имаме под ръка. Редим ги в тава с хартия за печене отдолу и печем в загрята предварително фурна на 180 градуса за 15-20 мин или до желана готовност. Ако започнат да покафеняват леко ще са по-твърди и хрупкави. Ако искате да са по-меки ги изваждате малко по-рано. Като станах готови, ги оставих да изстинат. Тези, които бяха само с ванилията - по-светлите поръсих със пудра захар, а другите (с канелата и какото) намазах с разтопен шоколад (50гр шоколад с 10 гр масло и 1 с.л. вода/мляко.... това се прави за да стане еластичен шоколада като се стегне, а не да се втвърди и начупи). Разбира се, може и да не си играете с украса, а може и да го направите - с фондан или марципан или с разтопен шоколад като мен..... Меденките може да изкарат дълго, ако ги съгранявате в суха и плътна кутия.







Няма коментари:

Публикуване на коментар