четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Чийзкейк с ананас с печене

Днес ще Ви споделя една лесна рецепта за Ананасов чийзкейк.  Прави се лесно, просто ще Ви трябва повечко свободно време :)

Необходими продукти:

  • 1 опаковка чаени бисвити (около 200-250 гр)
  • 80 гр масло
  • 300 гр крема-сирене
  • 200 гр заквасена сметана
  • 100 гр захар (може и пудра)
  • 2 с.л. брашно
  • 4 яйца
  • 1 ананас
  • 1 пакетче желатин (10 гр)
  • цитрусова есенция
Започваме с блата - натрошаваме бисвитите с блендер, на ръка или с точилка....както е удобно и каквото имаме под ръка. Хубаво е да не ги правите съвсем фин прах, а да са по-скоро едри трохи.....поне така според мен е по-вкусно, но ако прецените може и фино да ги направите. Прибавете полу-разтопеното масло и 1-2 капки есенция (може и без). Разбъркайте добре с ръка или с удобен прибор, докато не се смеси всичко хомогенно и не стане на мазни трохи. Вземете подходяща тава - аз ползвах такава с падащи стени - около 20 см. Намазнете малко навсякъде. За по-удобно може да сложите хартия за печене на дъното, за да може накрая по-лесно да преместите кейка в поднос. Изсипете бисквитените трохи и равномерно с ръка или права чаша разпределете по цялото дъно и стените. Притискайте, но не прекалено силно, но не и леко....Да се получи сравнително здрава подложка и стени. Сложете за 10-15 мин в хладилника да се стегне маслото. Пуснете фурната да загрява на 170 градуса.
През това време да направим пълнежа. Изсипете в купа сиренето и захарта. Разбъркайте с миксер или на ръка, около 1-2 минути. След това прибавете сметаната и разбъркаите отново, докато се получи хомогенна смес. Идва ред на яйцата. Само че тук постъпих малко по по-необичаен за чийзкейк метод - отделих белтъците от жълтъците. Прибавих жълтъците 1 по 1. Накрая добавих брашното и 2-3 капки есенция. В друг съд разбих малко белтъците - до нещо като полутечно, полу кремообразно състояние. В никакъв случай не разбивайте до твърд сняг или подобно! Просто леко, да заприлича на кремообразна течност. Прибавете белтъците към крема, като разбърквате леко, до хомогенност. Извадете тавата с подложката. Увийте я добре с поне 2-3 пласта фолио за печене, защото ще се пече на водна баня. Изсипете сместа вътре и сложете тавата в друга, по-широка тава и я напълнете с вода - от 1/3 до 1/2 от височината на тавата с кейка. Печете около 50 мин до час. Целта е по краищата да е изпечено, а по средата да е по-скоро като желе - да "вибрира" при поклащане. Като стане готово изключете фурната и отворете вратата...нека изстине така. След това изкарайте тавичката с кейка и оставете на стаина температура 30-тина мин. После сложете в хладилника за 1 денонощие поне - така става най-вкусно. 
На следващия ден да направим украсата от ананаса. Обелете го добре. След това нарежете 3/4 от него на шайби, а  останалото го пасирайте с 50 мл вода. Наредете щайбите отгоре...както пожелаете, може и да не са шайби а друго яче - Вие решете. Разтопете пакетчето желатин и го прибавете към пасирания ананас. Ако прецените, че няма да покрие навсякъде може да добавите още малко вода. Щом започне да се стяга, го изсипете отгоре и сложете кейка за 20-30 мин в хладилника. При мен точно тук се "провалиха" нещатая понеже бързах и нямах мн време да чакам, отделно, че използвах някакъв измислен желатин, който не се стегна бързо, както на Йоткер (не правя реклама) и течното изтече малко ама......на вкус си остана превъзходно, просто видът малко се размина с очакванията ми....не че не се изяде за норматив :D  Това е!

Непретенциозно на вид, но неустоимо на вкус...

Няма коментари:

Публикуване на коментар