вторник, 5 февруари 2013 г.

Терин с банани

След като си похапнахме блажко, както се казва, от предния пост, е време да преминем към лекият и приятен десерт, който направих - Терин с банани. Оригиналната рецепта е от блога на прекрасната Йоли - ЦъК, но аз я измених, защото не разполагах с малини, не и по това време на годината, а и нямах мн време....

Необходими продукти:

  • 2 белтъка
  • 250 мл заквасена сметана
  • 250 гр крема сирене (в случая използвах 150 гр свежо сирене, подобно на кремата и 100-150 гр извара)
  • 2 пакетчета желатин (20 гр)
  • 3-4 банана
  • 200 гр захар
  • 16 бишкоти
Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците до средна твърдост в чист и сух съд. Добавете 50 гр от захарта и продължете да разбивате, докато стане твърд сняг/връхчета. В друг съд разбийте крема сиренето със сметаната и 50 гр от захарта до гладък крем. Разтопете 15 гр от желатина ( пакет и половина) и го прибавете към крема с леко разбъркване. Добавете белтъците и объркайте леко до хомогенна смес. 
Пасирайте 1 банан със останалта захар и около 200 мл вода. Напоете добре бишкотите. Трябва да остане бананов сос, който ще използваме по-късно. В съд по ваш избор ( в оригиналната рецепта и в тази е използвана тавичка от тези правоъгълните, но ако нямате и дрга също би свършила работа предполагам) намазнете хубаво навсякъде и покрийте с домакинско фолио така, че да поркие цялата тава и да излезе извън нея, за да е удобно после за вадене. Изсипете половината крем в тавата, сложете 4 от бишкотите по дължина. Нарежете 1 банан на дълго и сложете парчетата така едно срещу друго, пак по дължина. Изсипете останалия крем отгоре и покрийте плътно с останалите 12 бишкоти. Приберете в хладилник докато се стегне напълно.
След като се е стегнало напълно, изваждаме тавата и я обръщаме внимателно в подходящ поднос. Отлепваме внимателно фолиото. Разтопяваме останалите 5 гр желатин и го прибавяме към останалия бананов сос. Нарязваме 1 банан на едри и несъразмерни форми/парчета. Нареждаме върху Терина. Щом соса започне да се стяга, го изсипваме равномерно отгоре. Оставяме в хладилник да се стегне и той и десерта е готов за налазване... :) 
Десерта е наистина много лек и приятен....Особено ако е добре охладен, е голяма вкусотия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар