сряда, 27 февруари 2013 г.

Торта "Левски"

Както споменах в предния си пост, ще споделя една лесна тортичка, която правих. Специално тази беше на футболна тематика, но като цяло може да се използва всякакъв вид украса. В този случай използвах марципан "Варна" който си приготвих по ТАЗИ рецепта. Да започваме с продуктите и приготвянето й.

Необходими продукти:

  1. За блатовете:
  • 8 яйца
  • 240 гр захар
  • 240 гр брашно
  • 1 бакпулвер (10 гр)
  • 2 с.л. какао
  • Ванилия
  1. За крема:
  • около 600-700 мл течна сметана
  • около 100 гр заквасена сметана
  • 150 гр шоколад - 100 гр бял и 50 гр черен
  • масло 20-30 гр
  • 1 ч.л. какао
  • 1 ч.л. ванилия/ром/ликьор
  1. За маслен крем (покритието между тортата и захарното покритие)
  • 100 гр масло
  • 1 белтък
  • 150 гр захар
  1. За украса:
  • Марципан "Варна" или друго захарно покритие
  • сухи сладкарски бои
За блатовете разбиваме много добре яйцата и захарта. Трябва да увеличат обема си 2 дори 3 пъти и да побелеят. Смесваме бакпулвера и ванилията с брашното и го добавяме по малко, като разбъркваме и потупваме леко. Целта е да не изгубим въздуха, който е в сместта. Това е рецепта за пандишпанови блатове, които са много въздушни и леки. От сместа ще направим 4 блата, като 4-тия ще е за направата на топка - той може да е изпечен и в друг съд, формата му няма значение. Най-добре с него да започнем, та докато се пекат другите да се позанимаваме с топката :). Блатовете се пекат на 170 градуса за 10-15 мин. Към останалата смес за последния блат прибавяме какаото и разбъркваме добре и го печем и него както другите. Аз използвах стандартна форма за торта с падащи стени от 26 см. 
А сега малко занимавка с топката. Вземаме единия от блатовете, без тоя с какаото. Натрошаваме го в купа. Разбиваме заквасената сметана с 2-3 с.л. вода и добавяме разтопените черен шоколад (50 гр) и масло и какаото. Пробавяме и рома/ликьора. Разбиваме всичко много добре. Изсипваме го при натрошения блат и омесваме леко с ръка до хомогенност. Казвам леко, защото не трябва всичко да се разкашка и да стане на каша, а по-скоро блата да попие течността и да стане нещо като лепкаво тесто. Та разбърваме добре и с ръце оформяме сместа във формата на топка. Поставяме в купичка, кастрон или широка часа и в хладилника за час, за да се стегне и да запази формата си на топка.
През това време се захващаме с крема. Слагаме сметаната на котлона и щом започне да ври я махаме. Прибавяме натрошения бял шоколад (100 гр) и разбърваме добре, докато не се стопи. Оставяме, докато изстине, като от време на време разбъркваме. След това го оставяме в хладилника поне за няколко часа. Най-добре е да се направи от предния ден и да се разбие при започването на тортата. Много е важно да е престоял достатъчно време в хладилника, иначе няма да се разбие и да стане пухкав крем, а ще си стои течно. Ако така се получи и при вас, значи му трябва още стоене в хладилника :) Та ако всичко е наред, отделяме 50-тина мл от крема, а другото го разбиваме до средно-твърд крем, или по-скоро твърд сняг. Добавяме на върха на нож синя боя и разбиваме/бъркаме до хомогенното и разтваряме.Вземаме блатовете. слагаме първия и с лъжица слагаме от течния крем, който заделихме. След това слагаме половината разбит крем. Отгоре слагаме какаовия блат и другата част от крема, Накрая слагаме и 3-тия блат и заглаждаме и притискаме леко, трябва да получим развномерна и плътна торта, която обаче е лека, а не тежи. Оставяме настрана. 
Сега да направим и масления крем, който ще ни е необходим, за намажем повърхността на тортата и топката, преди слагането на марципана. Прави се, за да предпази захарното покритие от пълнежа на тортата, които може да го размекне или дори "разтопи"... Разбиваме белтъка на твърд сняг. След това в друг съд разбиваме много добре мекото масло и захарта. Трябва много добре да се разбие. Прибавяме белтъка и разбиваме до хомогенност. Оставяме на страна, ако ще го ползваме веднага или в хладилника, ако не. 
Започваме с най-трудната част - облицоването на топката и тортата със захарното покритие.
За целта, особено ако сме новобранци в тази насока, е подходящ марципан Варна. Изваждаме го от хладилника и оставяме 20-30 мин на стаина температура, за да се поотпусне. След това го размесваме за кратко. Хубаво е да използваме пудра захар или нишесте, за покриване на работната повърхност, за да не залепва марципана. Първо ще направим топката. За целта си намираме от интернет някоя хубава снимка на футболна топка, от която ще гледаме. След това си начертаваме един 5-оъгълник и 6-оъгълник, като преценяваме на око колко да са големи, според размера на топката, т.е. да са съразмерни, както на снимката, която сме намерили. След това измерваме обиколката на топката. Тук трябва да вмъкна, че извайдаме топката от хладилника, трябва да се е стегнала от маслото и шоколада. Покриваме я с масления крем, който приготвихме преди малко. Покриваме равномерно и заглаждаме. Оставяме я пак в купата и в хладилника да се постегне. Вземаме парче от марципана, и го разточваме внимателно в кръг колкото е диаметъра на топката. След като се стегне масления крем вземаме топката, и я поставяме в центъра на разточения марципан. Вземаме краищата и започваме да облицоваме и притискаме леко към горната част на топката. Вземаме я в ръце и дооформяме, като махаме излишното, ако има такова. Оставяме на страна. Откъсваме друго пар4е от марципана и прибавяме синя боя на върха на ножа и размесваме много добре, докато стане хомогенен син цвят и също и следим за наситеността - дали по-светло или по-тъмно искаме да е. След това изрязваме петоъгълници. По снимката, която сме си намерили в нета нареждаме. Може да използваме 6-оъгълника за помощ, да наредим другите части както трябва. От останалия син марципан взимаме малко парченца и правим лентички, които слагаме между ъглите на сините петоъгълници, т.е. свързваме всеки с всеки образно казано.  Сега започваме и тортата. Намазваме я също с масления крем и заглаждаме и ставяме за 20-тина мин в хладилника, за да се стегне. След това измерваме диаметъра - в случая 26 см. Може да ползваме дъното на тавата, в която сме пекли блатовете. Откъсваме парче от марципана. Прибавяме зелена боя на върха на ножа и размесваме добре. Ако използваме само зелено, то би трябвало да стане светло-зелено. Разточваме го добре и равномерно. Вземаме го внимателно (за по-удобно може да си помогнем с точилката) и го поставяме върху тортата. Сега за страничния борд - вземаме от марципана отново и повтаряме процедурата със синята боя. Измерваме обиколката и височината на тортата. Разточваме горе-долу по тези стойности, като с нож след това изрязваме - трябва да стане нещо като широк колан. Започваме от единия му край да го налагаме по края на тората, като с едната ръка налагаме колана, а с другата завъртаме лека-полека тората, докато не направим пълна обиколка. Сега се получи нещо като грозна кръпка между борда и зелената част, която сложихме отгоре на тортата. За целта вземаме от зеления марципан, малко парче и от синия и месим до хомогенност. Трябва да се получи тъмно-зелено. Разточваме същата дължина като синия колан, а широчината примерно към 2-3 см. Налагаме внимателно по ръба на тората така, че да застъпва зеленото покритие и синия борд. Трябва ни още малко тъмно-зелено. Вземаме едро ренде и започваме да "изстискваме" зеления марципан от вътрешната част на рендето навън. Получават се нещо като "червейчета", които ще използваме като трева около топката. Вземаме топката и я поставяме в средата на тортата. Аз моята я сложих по-към края, за по-интересно, но не се оказа удачно от към издръжливост, та за по-сигурно я сложете в средата. След това наредете тревата около топката. От синия марципан направете шалче и надписи, както на снимката и най-накрая сме готови! 
Признавам, че е голяма играчка, но ако сте ентусиасти какво пък - по-скоро носи едно голямо удовлетворение накрая :) Признавам, че моята тортичка е далеч от представите за нещо страхотно и професионално, но като за първи опит се получи добре, а пък и аз не си падам по перфектните и симетрични неща, специално за сладкарските изделия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар