сряда, 13 февруари 2013 г.

Мини-кейкове

Веднъж, трябваше да ходя на гости, и реших да направя чийзкейк. Започнах да приготвям сместа, но понеже имам 2 тави за торта, в последствие реших да използвам по-малката, но сместа беше като за голямата. Остана ми и се чудех какво да я правя. Хрумна ми да се опитам да направя нещо като мини-кейкчета, използвайки формата за мъфини, която имам. Получиха се доста добре, както на вид. така и на вкус. :)
Рецептата, която може да се ползва, е ТАЗИ. Разбира се, може и да приложите всяка друга, дори такава без печене. По-скоро Ви давам една идея, как по-различно може да направите и поднесете чийзкейк. 
И така, да преминем към същината. Направили сме сместта и сме подготвили бисквитеното тесто така да го наречем (сместа от натрошени бисквити и масло). Както казах, аз използвах форма за мъфини, но всякакви огнеупорни купички ще станат. За по-лесно изваждане на кейковте е хубаво да си изрежете по 1 дебела лентичка от хартия за печене за всяка формичка, така, 4е да излиза от нея. Идеята е, хващайки я за 2-та края, да изкарате кейка без усилие. Намазняваме леко всяка форма. Поставяме лената и отгоре сипваме 1-2 с.л. от бисквитите и ги притискаме първо към дъното, а след това към стените. Трябва да се получи както при стандартните кейкове дъно с борд, който да заема примерно 1/2 от формата. Ако използвате по-плитки купички, като за брюле например, може и до горе да оформите. Така повтаряме с всички форми. Идва ред за сместта. Понеже исках да изглежда малко по-интересно, разделих сместта на 2 и в едната добавих какао. Сипваме по малко с редуване от 2-те смеси до края на борда. Ще се получи интересна шарка, когато се разчупи, напомняща зеброва шарка :) Разпределяме смесите по формичките. Сместа спокойно би трябвало да стигне за поне 15-20 мини-кейкчета. Казвам "би", защото аз правих от остатък, както споменах в началото, та ако използвате рецептата със същите количества трябва да излезе повече. Ако искате да редуцирате големината или броят им, може при подготовката на сместа да пропуснете отделното разбиване на белтъците. Така сместа ще е по-плътна и не така пухкава и кейковете ще се са по-малко на брой, но по-плътни и "тежички" така да се каже.
Слагаме ги да се пекат на 170 градуса за 30-тина мин, или докато по краищата се изпече, а в средата вибрират леко. Оставяме ги 10-15 мин да изстинат, и може да ги извадим от формите. Може да се поднесат направо така. Аз си поиграх малко - накиснах малка шепичка стафиди в ром, нарязах малко портокалови корички на дребно, разтопих 100 гр шоколад, към който прибавих рома от стафидите, 10 гр масло и 1-2 с.л. вода. Посипах върху кейкчетата от коричките и стафидите, а отгоре залях с шоколада. Като сте готови е хубаво поне 1 нощ да престоят в хладилника. Може да се измислят още мн разновидности....но, за тях някой друг път :P





Няма коментари:

Публикуване на коментар