Здравейте! Наложи ми се преди няколко дена да направя тортичка, като за целта се нуждаех от нещо, подходящо за украсата й. Реших да използвам т.нар. захарно покритие, наричано още фондан и/или марципан. В интернет е препълнено с най-различни разновидности. Всички те си имат някакви специфични особености и са подходящи за една или друга ситуация. Понеже съм пълен лаик в тази област, реших да се пробвам с най-лесната и не скъпа рецепта - тази за марципан "Варна", което по същността си представлява парено захарно тесто. Прави се сравнително лесно и е много подходящ за цялостно покритие на торти, изработка на различни фигурки... Друго предимство е, че съхне сравнително бавно. Може да се съхранява дълго време - достатъчно е да се увие плътно в домакинско фолио или плик, и сложен в плътно затворена кутия в хладилника. Разточва се лесно, има консистенция на пластелин. Вкусът му може би ще се стори странен за някои хора - едни го харесват, други го изхвърляли и го ползвали единствено за украсата. На мен лично ми харесва специфичният му вкус, който ми напомня за детсвото и за едни захарни петлета, които много обичах....
Необходими продукти:
- 1 кг пудра захар
- 200 гр брашно
- 100 мл олио (масло) С олио става малко по-"бяло" иначе жълтенее повечко, ако е с масло.
- 200 мл вода
- сладкарска боя и есенция (по желание)
Както казах, приготвянето на марципана е лесно....нужно е единствено търпение и време. Общо отнема около час направата му.
Сложете в подходящ съд (тенджерка) водата и олиото и оставете на котлона да заври. Щом заври го махнете от огъня и прибавете цялото брашно. Бъркайте енергично, най-добре с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените и заприлича на тесто (каквото е всъщност). Изсипете го на плот, дъска или маса, разстелете го леко и го оставете да се охлади. Докато изстива вземаме захарта и я пресяваме през сито. Тестото трябва да стане приятно на допир - нито горещо, нито студено, по-скоро леко топличко... Щом това стане, се захващаме с неговото замесване. То отнема най-много време. Вземаме постепенно от захарта и добавяме към тестото, докато я поеме и така с около 800-900 гр от захарта. Няма нищо сложно в този процес, но трябва обезателно да обърна внимание на 2 неща - първо, по средата на разточването е възможно изведнъж тестото да започне да се разпада и да стане мноооого лепкаво.... не се панирайте, нито притеснявате - просто продължете да добавяте захар в малко по-големи количества и продължавайте да месите докато всичко се нормализира, което със сигурност ще стане. Второто по-важно нещо е към края, към 900 гр изразходвана захар да прецените тестото как е... т.е. дали е твърдо, меко и т.н. Трябва да се получи като пластелин, да е удобно за разточване и оформяне на разни неща. Ако е прекалено меко добавате още захар, ако пък е станало твърдо, добавете няколко капки вода...в буквален смисъл използвам капки.
Щом прецените, че е готово, увийте марципана във фолио и го оставете да почине няколко часа в плътна кутия и в хладилника. Ако нямате време поне 30-тина мин...
След това вече го размесвате набързо, като е нужно да си ръсите работната повърхност със пудра захар, или нишесте. Може да боядисате тестото. Най-ефектно става със суха боя - на прах. Разбира се, трябва да е сладкарска :D Може разбира се да изпозвате и други типове сладкарска боя, с която да рисувате върху вече оформени фигурки и т.н. Марципана съхне на стайна температура. Колкото повече съхне и по-твърд става. За това мисля, че ако ще го ползвате за цялостно покритие на торта, е хубаво да го сложите на тортата предния ден/вечер, за да не се втърди така, че да създаде малко дискомфорт най-вече от тая гледна точка, че марципана по-скоро ще се начупва при рязане...но не е фатално в крайна сметка :)
В следващия пост ще разкажа и за тортичката, която правих.
Няма коментари:
Публикуване на коментар