четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Марципан "Варна"

Здравейте! Наложи ми се преди няколко дена да направя тортичка, като за целта се нуждаех от нещо, подходящо за украсата й. Реших да използвам т.нар. захарно покритие, наричано още фондан и/или марципан. В интернет е препълнено с най-различни разновидности. Всички те си имат някакви специфични особености и са подходящи за една или друга ситуация. Понеже съм пълен лаик в тази област, реших да се пробвам с най-лесната и не скъпа рецепта - тази за марципан "Варна", което по същността си представлява парено захарно тесто. Прави се сравнително лесно и е много подходящ за цялостно покритие на торти, изработка на различни фигурки... Друго предимство е, че съхне сравнително бавно. Може да се съхранява дълго време - достатъчно е да се увие плътно в домакинско фолио или плик, и сложен в плътно затворена кутия в хладилника. Разточва се лесно, има консистенция на пластелин. Вкусът му може би ще се стори странен за някои хора - едни го харесват, други го изхвърляли и го ползвали единствено за украсата. На мен лично ми харесва специфичният му вкус, който ми напомня за детсвото и за едни захарни петлета, които много обичах....

Необходими продукти:

  • 1 кг пудра захар
  • 200 гр брашно
  • 100 мл олио (масло) С олио става малко по-"бяло" иначе жълтенее повечко, ако е с масло.
  • 200 мл вода
  • сладкарска боя и есенция (по желание)
Както казах, приготвянето на марципана е лесно....нужно е единствено търпение и време. Общо отнема около час направата му.
Сложете в подходящ съд (тенджерка) водата и олиото и оставете на котлона да заври. Щом заври го махнете от огъня и прибавете цялото брашно. Бъркайте енергично, най-добре с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените и заприлича на тесто (каквото е всъщност). Изсипете го на плот, дъска или маса, разстелете го леко и го оставете да се охлади. Докато изстива вземаме захарта и я пресяваме през сито. Тестото трябва да стане приятно на допир - нито горещо, нито студено, по-скоро леко топличко... Щом това стане, се захващаме с неговото замесване. То отнема най-много време. Вземаме постепенно от захарта и добавяме към тестото, докато я поеме и така с около 800-900 гр от захарта. Няма нищо сложно в този процес, но трябва обезателно да обърна внимание на 2 неща - първо, по средата на разточването е възможно изведнъж тестото да започне да се разпада и да стане мноооого лепкаво.... не се панирайте, нито притеснявате - просто продължете да добавяте захар в малко по-големи количества и продължавайте да месите докато всичко се нормализира, което със сигурност ще стане. Второто по-важно нещо е към края, към 900 гр изразходвана захар да прецените тестото как е... т.е. дали е твърдо, меко и т.н. Трябва да се получи като пластелин, да е удобно за разточване и оформяне на разни неща. Ако е прекалено меко добавате още захар, ако пък е станало твърдо, добавете няколко капки вода...в буквален смисъл използвам капки.
Щом прецените, че е готово, увийте марципана във фолио и го оставете да почине няколко часа в плътна кутия и в хладилника. Ако нямате време поне 30-тина мин...
След това вече го размесвате набързо, като е нужно да си ръсите работната повърхност със пудра захар, или нишесте. Може да боядисате тестото. Най-ефектно става със суха боя - на прах. Разбира се, трябва да е сладкарска :D Може разбира се да изпозвате и други типове сладкарска боя, с която да рисувате върху вече оформени фигурки и т.н. Марципана съхне на стайна температура.  Колкото повече съхне и по-твърд става. За това мисля, че ако ще го ползвате за цялостно покритие на торта, е хубаво да го сложите на тортата предния ден/вечер, за да не се втърди така, че да създаде малко дискомфорт най-вече от тая гледна точка, че марципана по-скоро ще се начупва при рязане...но не е фатално в крайна сметка :) 
В следващия пост ще разкажа и за тортичката, която правих.



Няма коментари:

Публикуване на коментар