вторник, 12 февруари 2013 г.

Тирамису

Казват, че приготвянето на Тирамису било трудно, в което се убедих, че не е така всъщност. Следвах оригиналната рецепта, като измених 1-2 неща поради продуктите, с които разполагах в момента. Прави се доста бързо и най-вече лесно. Особеност е използването на сурови яйца, което е характерно за оригинала. Понеже използвах купени, аз ги минах на водна баня, което не променя вкусовите качества, но за това след малко... :)

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 400 гр Маскарпоне (аз ползвах крема сирене)
  • 100 гр захар (пудра за предпочитане)
  • 1 опаковка бишкоти "Савоярди"
  • 250 мл сварено силно кафе
  • Натурално какао
  • 2 с.л. ром (или коняк)
Загряваме вода в съд, който ще използваме за водна баня. Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с пудрата захар на водна баня, докато побелеят и не увеличат обема си 2 пъти - около 5-7 мин. Махаме ги от водната баня. В друг съд разбиваме сиренето за кратко (ако ползвате маскарпоне няма нужда) и го прибавяте към жълтъците. Белтъците разбиваме на твърд сняг и също ги прибавяме към сместа. 

В свареното силно кафе прибавяме рома/коняка. Подготвяме си съда, в който ще правим тортата. Вземаме бишкоти и топим бързо в кафето, защото попиват много и бързо. Редим 1 ред бишкоти, 1 ред крем, бишкоти крем...най-отгоре трябва да е крем. Оставяме в хладилника да престои 1 нощ. Преди сервиране се поръсва обилно с какао. Какао може да се сложи и при правеното, между слоевете. Ами това е "сложното" Тирамису :P