Днес реших ей така без повод да направя едно печено кокошле с гъбки. Рецептата е много лесна :)
Необходими продукти:
- 1 пиле ( охладено най-добре, а не замразено)
- 500-600 гр гъби
- 2-3 моркова
- 2-3 картофа
- 1 глава лук (средно голяма, аз ползвах червен лук)
- зехтин (или олио, масло..)
- 4-5 скилидки чесън
- подправки: сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, индийско орехче, куркума, джинджифил ..... каквото ви е на душа общо взето :)
- фолио за печене
Първо приготвяме марината за пилето. Смесваме всички подправки (по около половин-една ч.л. от всяка, която искате да ползвате), счукваме чесъна и прибавяме 3-4 с.л. зехтин (или друга мазнина). Разбъркваме хубаво и "омазваме" стабилно пилето от вътре и от вън. Слагаме го в кутия или съд с капак и в хладилника. Най-добре е да престои 24 часа, но и 2-3 също стават. след това приготвяме плънката, от която ще остане и за "легло" на пилето. Нарязваме картофите и морковите и ги слагаме да се позадушат, но не до готовност, а до полу-такава. Гъбите почистваме и нарязваме на едри парчета, и също слагаме (отделно) да се задушат, и пак до полу-готовност. Смесваме гъбите с картофите и морковите и пускаме фурната да загрява на 180 градуса. През това време вадим пилето от хладилника, и го пълним с плънката, като хубаво притискаме и "тъпкаме". Когато няма повече място, зашиваме отвора с голяма игла (губерка) и дебел конец, или прихващаме с няколко клечки за зъби. Аз ползвах вторият вариант. Останалата плънка изсипваме в тава. Върху нея поставяме пилето. Покриваме плътно с алуминиево фолио и печем така около 1 час. След това го махаме и печем още около час-час и половина, като трябва да видим, когато се запече хубаво от едната страна, да го обърнем. Това е....да ви е сладко :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар