сряда, 30 януари 2013 г.

Захаросани портокалови корички

Няма човек, който поне веднъж да не е пробвал захаросани лимонови резенки... Който е пробвал знае колко вкусни са те и как приятно хрускат в устата от захарта.... Че не е много полезно то се знае, но именно това прави резенките толкова вкусни навярно... Както и да е, сега ще Ви разкажа за един много лесен начин, по който можете без особени усилия да си направите захаросани портокалови корички от портокал и мандарини.
За целта ще са ви необходими:

  • кори от портокали/мандарини или и от двете - рецептата е за количество от около 3-4 портокала + 2-3 мандарини.
  • 350-400 гр захар (аз сменям част от захарта с кафява)
Има два вида захаросани корички - при единия корите се почистват от бялата част, а при другия не. Разликата основно е във вкуса и времето на приготвяне. Тези с бялата част се варят малко повече и имат леко горчив привкус. Аз приготвям от тези без бялото...малко е играчка докато се почистят, но пък след това не горчат... Измиваме хубаво коричките. Хубаво е, да се опитаме да обелим възможно по-големи парчета. След това отстраняваме бялата част с малко ножче или с белачка. Не е нужно да се престаравате - достатъчно е да се премахне по-голямата част от бялото... и да остане тънък слой след обработката няма да се усеща. След като изчистим коричките, ги нарязваме на дълги лентички с щирочина от 0,5-1 см. Поставяме ги тенджерка или дълбок тиган и слагаме вода, колкото да ги покрие, не повече. Оставяме, докато заври. След това изсипваме водата и слагаме нова, след което пак на котлона. Общо 3 пъти трябва да се направи. След 3-тия път изсипваме водата, а коричките временно отделяме в някакъв съд. В тенджерката слагаме захарта и вода (на 1 част вода се слагат 2 части захар или както аз по-лесно правя използвам 1 ч.ч. вода и 2 ч.ч захар) да заврят. След като течността заври и захарта се стопи напълно, се добавят коричките, разбърква се леко, колкото да се покрият равномерно със сиропа и се оставят да врят на слаб огън около 45 мин, или докато коричките станат "прозрачни" . Не бъркаите през това време, защото целта е захарта да се "залепи" за коричките. След като станат готови ги остранете от огъня. Разстелете голямо парче хартия за печене и внимателно извадете коричките с вилица или друг подходящ прибор и наредете до колкото е възможно върху хартията. Оставете 1 денонощие така, за да изсъхнат напълно и да се стегнат. След това може да ги съхранявате в кутия с плътен капак и да е суха. Останалият сироп не го изхвърляйте в никакъв случай! Може да го използвате за подслаждане на сутрешното кафе, чай или сладкиши. Сиропът също се стяга и става на нещо като захаросан мед, но с вкус и мирис на портокал :) 



вторник, 29 януари 2013 г.

Шоколадов чийзкейк с печене или по-точно как да го украсим след това :D

Сега ще Ви поговоря малко за ето това Вълшебство . Както виждате изглежда адски вкусно, а всъщност е още по-вкусно от колкото изглежда. Тук няма да повтарям рецептата, начина на приготвяне и т.н. а ще наблегна на малкото индивидуалност, която внесох, а също и на оформянето на крайният вид. Правил съм рецептата 2 пъти, като първия път беше дословно, а втория се престраших да внеса 1-2 малки добавки.
Това е първият ми опит :

Да, като вид се различава от оригинала, да не кажа, че е по-грозновата даже, но.... нали съм аматьор - уча се постоянно :) А и тук аз съм използвал тава с размер 26 см, а не 20 см както в оригиналната рецепта.









Вторият път обаче, реших да вложа повече старание, най-малкото, защото бях канен на гости и трябваше да занеса нещо освен вкусно, и добре изглеждащо. Добре, че на помощ е блогът на Йоли, в който много обичам да се "изгубвам" сред многобройните рецепти.... Ето от Тук черпих информация за украсата, и резултатът се получи много добре -

Но всичко по реда си. Първо да започнем с правенето на кейка. Както казах - следвал съм оригиналната рецепта с няколко промени - блата правих от чаени бисквити с какао - 1 пакет. Сложих 1 шепа смес от стафидки и нарязани на ситно портокалови корички да се киснат за 20-тина минути в ром. След като се накиснаха изсипах рома при бисквитите, добавих какао и малко канела. Като оформих блата изсипах стафидите и портокаловите корички равномерно и продължих отново по  основната рецептата. Към готовата смес добавих също 1-2 ч.л. ром за мирис и лек привкус... Пекох час на 170 градуса на баня. Оставих кейка да изстива първо в печката, после отвън и накрая го прибрах в хладилника да пренощува.
На следващият ден се захванах с украсата му. Извадих кейка от хладилника, махнах стените на тавата и го преместих върху подложка за торта, за да ми е по-лесно да го украсявам и после направо така да си остане за пренасяне, а не пак да го местя...Понеже кейка е много шоколадов и плътен, реших да направя украсата по-тънка и рехава така да се каже, а не плътна както си е за торта по принцип, защото така кейка щеше да стане вече прекалено "тежък" за ядене. 
Първо се захванах с правенето на шоколадовите цветенца. За целта разтопих 100-тина грама тъмен шоколад. След това си приготвих 1 лист хартия за печене и пристъпих към действие - вземаме средно голям или малко по-малък нож. Потапяме го половината, само от едната страна, в шоколада. След това правим отпечатък върху хартията. Така повтаряме да речем 10-15 пъти, за да направим "листенца" за цветята. Хубаво е да гледаме да полепва повечко шоколад по ножа, за да станат отпечатъците по-плътни. Оставяме листа хартия с листенцата да настрана, или за по-бърз резултат в хладилника. Докато те се стягат минаваме към направата на "опаковката" на кейкчето. За целта отново разтапяме на водна баня 100-150 гр. тъмен шоколад. Тук ще вмъкна, че ако сте го правили в по-тясна или по-малка тавичка може и по-малко шоколад да използвате. Докато се разтапя шоколада, вземете фолио за опаковане (от това прозрачното, дето се ползва в домакинството/кухнята) и изрежете като премерите или на око площа на кейка. Щом шоколада се стопи, го излейте върху средата на парчето фолио и малко по-бързичко започнете да го "разливате" и размазвате със шпатула или каквото имате под ръка така, че да покрие площа, която сте измерили за покриването на кейка. За по-сигурно може да го размажете малко повече, за да е сигурно, че ще покрие всичко. Щом сте готови вземете внимателно фолиото и го наложете върху кейка. Притиснете и оформете за да е плътно и г/д кръгло. Оставете в хладилника за 20-30 мин. Докато се стяга се връщаме към цветята. Отлепяме ги внимателно от хартията. Взимаме малко разтопен шоколад и слагаме около лъжица върху плота...да стане като дебела елипса (шоколада не трябва да е мн топъл, а само леко разтопен) и започваме да редим листенцата така, че да се получи цвете, като за целта потапяме единият им край в елипсата, за да се залепят като се стегне. При необходимост дослагваме по малко шоколад в средата, ако предния се е втвърдил вече. Така можем да направим различни по големина цветя или други неща като бръшлян, както направих и аз. След това изкарваме кейка и внимателно отлепяме фолиото. Капваме малко разтопен шоколад на местата, където искаме да сложим фигурките и внимателно ги поставяме и притискаме леко за да "залепнат".
Понеже имам портокалови корички под ръка (които се правят мн лесно, но друг път ще ви кажа как да си направите) небрежно нахвърлих няколко лентички отгоре, а отсрани нарязах на ситно около шепа и ги наредих както е на снимката. После поръсих с пудра захар, за по-празничен вид. Това е то!






Към публикацията за Чийзкейка

Като една апетитна разновидност на Чийзкейка в предния пост ще Ви кажа 2-3 приказки за подобен кейк, който обаче правих с къпини и по-точно компот от къпини.

Рецептата е същата като предната, като за по-лесно, за да не се повтарям, ще спомена само промените/ разликите. Тук използвах отново чаени бисквитки, но този път с вкус на масло и малко повече като количество - пакет и половина. Натрошаваме ги и смесваме с около 80 гр. полу-течно масло. Този път основата я оставих чиста, без да добавям каквото и да било друго. Изсипваме получената ронлива смес в тавичката и чрез натискане разнасяме сместта равномерно по дъното и стените на тавата. Може да използвате и права чаша и с нея да обхождате навсякъде... Ако тавата не е със свалящи се стени е желателно да използвате хартия за печене, за да може по-лесно да преместите готовия кейк в поднос. За по-интересно не правете висок борд а нисък - към 2-3 пръста от дъното и ако е неравен още по-добре - както се вижда и от снимката. След като приключим оставяме в хладилника за 30-тина минутки. 
В тази рецепта ще ни трябват 4 пакетчета желатин, а не 3 както в предната. Изсипваме 1/4 компота (само сока) в купичка. Разтваряме 1 желатин в мъничко вода и като стане готов го прибавяме към отделения сок. Щом започне дасе стяга го изсипваме равномерно върху основата и пак пъхаме в хладилника.
Преминаваме към пълнежа. Приготвяме го по горе-описания начин, с разликата, че вместо фреш прибавяме 3-4 с.л. от компота. По желание може да добавите няколко по-дребни плодчета от компота, или пък зърна нар, както направих аз. Разтваряме 2 желатина и прибавяме към крема. Изсипваме върху вече стегната основа и пласта с къпини. Оставяме отново в хладиника да се стегне. Като стане готово разтваряме и последния желатин и го прибавяме към останалия компот. Щом започне да се стяга го изсипваме върху стегналия вече крем. Пъхаме в хладилника и след 10-тина мин може смело да налитаме с вилиците :) 

Да Ви е сладко!



Портокалов Чийзкейк без печене

Ще започна с първата рецепта, която правих, а именно - Портокалов Чийзкейк без печене. Оригиналната рецепта е от тук. Разбира се, аз ще я представя и тук, като ще добавя леки изменения :) Надявам се да Ви допадне...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • 1 пакет Чаени бисквитки (аз използвах с какао, понеже такива имах подръка). По принцип може и с бисквити "Закуска", но те са по-твърди и трошливи. 
  • 60 гр Масло
  • 1 ч.л. Канела
  • 1-2 ч.л. ром или плодов ликьор
  • 2 пакетчета крема сирене (2 х 125 гр) + 1 кутийка Рикота (250 гр)
  • Прясно мляко 100 мл
  • Захар 100 гр
  • 200 мл Сладкарска сметана
  • Пресен сок/фреш от портокал 300 мл (или лимон, ако сте почитатели на нещо по-хард)
  • 3 пакетчета желатин (30 гр) като аз съм най-доволен от Dr. Оеtker
  • Плодове за гарниране ( аз използвах нар, портокал и ябълка)*
  • Захаросани портокалови корички - 1 шепичка*
* По желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Започваме с основата за кейка. Натрошаваме бисквитите с блендер или на ръка, тъй като са мн меки и лесно се трошат. Объркваме ги с полу-разтопеното масълце. Трябва да се получат едри "мазни" трохи. Сега се добавят канелата, рома/ликьора и нарязаните на ситно корички. Обърква се хубаво. Пресипва се в тавичка. Аз използвах форма за торта с диаметър около 26 см и падащи стени. Но ако нямате или желаете в друга форма няма проблеми. За по-лесно може да сложите хартия за печене, за да извадите готовия кейк без проблеми. За тази форма бисквитките ще стигнат за основата, но ако искате да направите и борд ще Ви трябва още около половин пакет бисквити. За по-малка тавичка и тези ще стигнат за борд. 
Та вече сме сложили основата в тавичката. Тук има два варианта, които следват - да сложите тавата в хладилника за 30-тина минутки да стегне маслото в бисквитите или да запечете бисквитите за 10-тина мин на 170 градуса. Ако сте направили само основа без борд, то спокойно може да пропуснете запичането.
Докато се охлажда основата, е ред да направим и пълнежа. За целта първо разбиваме сметаната, до гладък крем, не до твърд. Отделяме я настрана. В друга купа изсипваме сирената и разбиваме за кратко. След това прибавяме захарта, млякото. Разбиваме докато не се получи гладък крем. При това положение прибавяме сметаната и 100 мл от сока/фреша**. Разбъркваме внимателно с шпатула или удобна лъжица. Трябва да получим мек и пухкав крем. В отделен съд сипваме малко хладка вода (20-тина мл) и прибавяме 2 пакетчета (20 гр) от желатина. Оставяме го да набъбне, след което на водна баня го разтапяме, докато течността не стане прозрачна като вода. Течността трябва да е топла, в никакъв случай гореща или да завира. Понеже желатина на Dr. Oetker се стяга сравнително бързо, трябва и Вие да сте бързи :)  Така топлия разтопен желатин прибавете равномерно и при непрестанно бъркане към крема. Объркайте го 2-3 пъти набързо и го изсипете върху основата. Приберете в хладилника за около час най-много, за да стегне. Когато видите, че крема е стегнал, т.е. не лепне като го пипате с пръст и е еластичен, значи е готов. Разтопете по същия начин 3-тото пакетче желатин и го прибавете към останалите 200 мл сок/фреш. Разбъркайте и го изсипете внимателно върху крема и пак го сложете в хладиника за около час.

Това е!  По желание може да го украсите както пожелаете. Да Ви е сладко. Понеже съм нов в даването на обяснения и т.н. може нещо да съм пропуснал или неточно обяснил. Приемам критики и мнения. :)

**Може да добавите и 1-2 с.л. сок от лимон, за да е по-хард изживяването :) .