сряда, 10 април 2013 г.

Пълнени чушки с боб и зеле

Едно вкусно ястие, подходящо за все още хладното време :)

Необходими продукти:


  • 500 гр боб
  • около 500 гр кисело зеле
  • около 20-тина сушени чушки 
  • 2-3 с.л. олио/зехтин
  • сол, червен пипер (2-3 с.л.), черен пипер, чубрица, кориандър, риган
  • 1 с.л. брашно
Слагаме боба да се кисне във вода един ден предварително (не е задължително, но така завира много по-лесно и бързо). Слагаме го да заври, като преди това изхвърляме водата от кисненето му и добавяме чиста. През това време накисваме чушките в топла вода за около 15-20 мин, за да омекнат и да може да се изчистят и пълнят след това. Изплакваме хубаво зелето няколко пъти, изцеждаме го и го нарязваме на ситно. Една хитринка, която разбрах от майка ми, скъсява още повече времето за увиране на боба - след като заври, прибавете 1 с.л. олио, 1 с.л. ракия и 1 ч.л. сода... Така за около 40-50-тина мин имах готов вече боб :) Изцеждаме го, но оставяме малко от водата, т.е. не трябва да  е само сух боб. В тиган слагаме олиото и запържваме червения пипер (2-3 с.л.) с брашното. Половината прибавяме към боба, а към другата половина в тигана - зелето. Оставяме 2-те неща да покъкрят 4-5 мин на слаб огън, след която добавяме зелето към боба и оставяме още 4-5 мин да покъкри. Прибавяме солта и подправките. Оставяме за 10-тина мин на страна, за да поизстине малко. През това време (илипреди това) изчистваме чушките от дръжките и семето. Пълним ги със сместа и ги нареждаме в подходяща тава. При мен трябваше да използвам 2 тавички :) Изсипваме останалата смес около чушките. Печем на 180-200 градуса за около 30-40 мин, или докато чушките се изпекът, тъй като пълнежът си е готов вече, и ни интересуват чушките. Ами това е то.. :)




Чийзкейк с киви и мента (с печене)

Това е вариация на Ананасов Чийзкейк, като рецептата е същата, но вместо ананас използвах около 4-5 кивита (около 1/2 кг) и листа от свежа мента. Останалите продукти, както и начина на правене е същия, затова няма да се повтарям :) Единствената разлика в направата, освен плодовете, е в желатина, който се разтваря в топла водичка по познатия начин, и като започне да стяга с четка се нанася върху плодовете, един вид за да ги "консервира" за по-дълго време. Но декорацията може да я направите и непосредствено преди поднасянето и да пропуснете стъпката с желатина..