четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Ябълков сладкиш

Един лесен и много вкусен сладкиш с ябълки и карамел :)

Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. захар + 2-3 с.л. за карамелизиране
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1бр бакпулвер (или 1 ч.л. бакпулвер или сода)
  • 2 ч.л. канела
  • 2-3 ябълки
  • подправки (индийско орехче, джинджифил, кардамон..)

Карамелизираме едната част от захарта на дъното на тавата, в която ще печем сладкиша. Аз използвах кръгла форма с падащи стени и диаметър около 20-22см. Аз я карамелизирах върху котлона, защото е по-лесно. След като захарта се разтопи и покафенее леко, махаме тавата настрани, за да се стегне карамела. Нарязваме ябълките на полумесеци и редим в кръг върху изстиналия карамел. След това пускаме фурната да загрява на 180 градуса и се захващаме с приготвянето на сместа.  В купа разбиваме яйцата и захарта до побеляване (около 4-5 мин на високи обороти). След това добавяме постепенно олиото на тънка струя при непрекъснато бъркане. Пресяваме брашното с бакпулвера/ содата и го добавяме при леко бъркане. Накрая добавяме и подправките. Изсипваме сместа върху карамела и ябълките и печем до готовност (около 30-40 мин). Пробата с клечката, забита в сместа тук върши идеална работа, само не я забивайте до края ;)

След като сладкиша е готов, го оставяме да изстине напълно, след което го прибираме в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ. След това обръщаме сладкиша така, че дъното с карамела да дойде отгоре. Това е - ефектно, лесно и не на последно място вкусно! :)