събота, 26 април 2014 г.

Мини Кантучини

Лесни италиански бисквити (или наричани още италиански бишкоти).

Необходими продукти:

  • 300-350 гр брашно + за месенето
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 150 гр захар
  • 3 яйца
  • 50 мл олио
  • 50 мл портокалов сок (или вода)
  • 70-80 гр сурови бадеми
  • 100-150 гр сушени плодове ( аз използвах равни части боровинки, смокини, каисий)
  • счукан/смлян кардамон ( семената на 1-2 шушулки)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. портокалова кора
В голяма купа слагаме всички продукти, без бадемите и сушените плодове. Бъркаме хубаво (или ако имате кухненски робор още по-добре :) ). Трябва да получим доста лепкаво тесто. 1-2 минути преди да спрем добавяме целите бадеми и сушените плодове Набрашняваме обилно плота, където ще го доомесваме и прехвърляме сместа там. Омесваме го набързо, колкото да не лепне толкова. Разделяме тестото  на 2 части. Разточваме ги на рула, колкото ни е дълга тавата, в която ще ги печем. Най-добре да ползваме хартия за пелчене. Прехвърляме рулата внимателно в тавата, като е добре да са на разстояние, защото ще увеличат обема си при печенето. Печем ги в предварително загрята на 150-170 градуса фурна, за около 20-30 мин (или когато забита клечка за зъби излиза суха). Изваждаме тавата, но не изключваме фурната все още. Оставяме 10-тина мин да поизстинат рулата. След това ги прехвърляме на плота, и започваме да ги режем на филии (по около 1 см дебелина всяка), по възможност по диагонал. Понеже аз изпитвах трудност, да ги режа по диагонал, си ги нарязах по стандартния начин  (затова и ги нарекох Мини :) ). Така нарязаните бисквити нареждаме отново в тавата и ги връщаме обратно във фурната за по 5 мин от всяка страна (ако искате да са по-твърди и хрупкави, може да удължите времето по 10 мин от всяка страна). Това е. Много ароматни и вкусни. По оригинално, се сервират с охладено десертно (сладко/плодово) вино, но чудесно стават и с кафенце, мляко или чай :)