събота, 12 април 2014 г.

Наан - хляб по индийски

Днес реших да си направя индийска вечер (поне с храната де) - хляб Наан и пиле Тандури. Рецептите са много лесни, подправките се намират сравнително лесно. Единствено като чисто технологично време отнемат повечко - хлябът, докато втасва и пече след това и пилето, което се маринова за известно време и се пече после. Тук ще дам рецептата за хляба, а в следваща публикация и за пиленцето Тандури.

Необходими рецепти:

  • 250 гр прясно мляко
  • 70 гр кисело мляко
  • 25 гр жива мая
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • 500 гр брашно + за омесването
  •  2-3 с.л. разтопено масло (или зехтин/олио)
  • 2-3 с.л. лукови семена (или някакви други, понеже аз не намерих такива)
Затопляме леко прясното мляко, добавяме захарта и маята и разбъркваме до пълното им разтваряне.  Оставяме за около 10-тина мин, докато шупне. Отделно смесваме киселото мляко, яйцето и маслото/зехтина. В голяма купа, смесваме брашното, солта и бакпулвера. Правим кладенче по средата и изсипваме двете течни смеси. смесваме добре всички продукти и правим меко тесто. Месим го 4-5 минути, след което го оставяме да втаса на топло място за около час-два (докато удвои обема си).Пускаме фурната да загрява на 1800-200 градуса.  След това премесваме тестото отново за 2-3 минути. Разделяме го на 4 части. Разточваме ги - всяка да стане около 0.5 см дебела. Отгоре поръсваме със семената. Аз използвах микс (мак, сусам и т.н.) и намазваме с масло или зехтин. Слагаме ги в подходяща тава - аз на 2 пъти пекох, защото нямаше как и 4-те разточени парчета на 1 път. Пекат се до покафеняване или готовност.