събота, 12 април 2014 г.

Пиле Тандури

Още една индийска рецепта. Лесна и вкусна :)

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле
  • 70 гр кисело мляко
  • сокът от 1 лимон
  • 1 глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. лют пипер (или сладък, ако не ядете люто)
  • 1/4 ч.л. смлян кардамон
  • 1/4 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1/4 ч.л. джинджифил на прах
  • 2-3 дафинов листа
  • 2-3 с.л. мазнина
  • сол
Измиваме добре пилето. След това го намазваме/поливаме със сока от лимона. Аз го изстисквах директно върху пилето. Оставяме го така за около 30 мин- час. През това време си приготвяме маринатата. За целта смесваме всички останали продукти (лука ситно нарязан а чесъна накълцан/пресован). Намазваме хубаво цялото пиле с получената смес, и го оставяме в хладиника поне за 6 часа (най-добре за 1 нощ). 

За печенето - загряваме фурната на 200 градуса. Слагаме пилето в тава, поливаме го с мазнината (зехтин/олио/масло), добавяме 1/2 ч.ч. вода и го печем до готовност (тъмно-златисто или пробваме да отчупим парченце месо). Става за около 2 часа.