четвъртък, 4 декември 2014 г.

Напукани сладки/ бисквити

Здравейте,

предлагам Ви една лесна и вкусна рецепта за сладки/ бисквити :)

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 200 гр шоколад
  • 1 ч.ч. захар (около 250гр)
  • 140 гр брашно
  • 30 гр какао
  • 30 гр меко масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Ванилия и есенция ром, или 1 капачка истински :)
  • шипка сол
  • пудра захар
 Започваме, като отделяме около 50 гр от шоколада и го разтопяваме на водна баня или в микровълновата. Пресяваме заедно брашното, какаото, бакпулвера и солта. В купа разбиваме хубаво захарта и маслото. След това добавяме едно по едно яйцата, както и ванилията и есенцията - аз добавих 1 капачка ванилов екстракт и 1 капачка ром. Останалия шоколад (150гр) го нарязваме на дребно. Добавяме го към яйчената смес, както и пресятото брашно. Добавяме и раязтопения шоколад и разбъркваме много добре всичко. Получава се средно-твърда и лепкава смес. Изсипваме я върху домакинско фолио (от прозрачното) и го увиваме хубаво. Оставяме го около 2 часа в хладилника, или пък за около 20-30 мин в камерата/ фризера.
Когато се стегне достатъчно (да е като пластелин или маслено тесто) го изваждаме. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Разстиламе  и оформяме тестото на фитил. Нарязваме го на равни части, или късаме от него. Оформяме топки, които овалваме обилно в пудра захар, след което ги сплескваме леко, и ги редим в тава с хартия за печене. Трябва да има разстояние между сладките, защото се разширяват/ надигат. Печем ги за около 20-тина мин. Разбира се, когато са готови по това, че ако ги побутнем или пипнем, не стоят меки и не се деформират.

Да Ви е сладко :)))