неделя, 28 декември 2014 г.

Фунийки с крем

Чудех се какво да е едно от нещата, които ще правя около Коледата. Спрях се на тези вкусни фунийки. Правят се лесно и не отнемат много време - около 2 часа цялата "операция" по приготвянето им :)

Необходими продукти за около 30-35 броя:

За тестото:
  • около 500гр бяло брашно
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 125 гр маргарин
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • ванилия/ ром/ есенция за аромат
  • малко настърган лимо/ портокал (по желание)
За крема:
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 яйца (разделени на жълтъци/ белтъци)
  • 1 ч.ч. захар
  • 6 с.л. брашно с връх
  • ванилия/ ром/ есенция за аромат 
  • смлени орехи за декорация (по желание)
  • малко настърган лимо/ портокал (по желание)

Започваме с тестото. Пресяваме брашното и бакпулвера в купа, добавяме и захарта. Затопляме съвсем малко маргарина, да се поразтопи. След това го разбиваме на ръка с яйцата и аромата, който ще ползваме + настърганата кора от лимона/ портокала. Правим кладенче в брашното и изспипваме течната смес. Омесваме еластично и меко тесто. Трябва съвсем леко да лепне. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Разточваме тестото на около 3-4мм. Режем лентички, дълги около педа и нещо (така си ги мерих аз) което разбира се, зависи и от формите, които ще ползвате. Аз моите си ги изработих от капачки за компотени буркани. Та , навиваме лентичките на формите, като застъпваме. Печем ги до порозовяване. Може преди това да се намажат с белтък, за да станат по-лъщящи, като се изпекът, но аз не го направих - въпрос на личен избор :) Когато се изпекът, изчакваме 3-4 мин и махаме формите с леко въртеливо движение, за да се отлепят.  

След това се захващаме с крема. Слагаме почти цялото млякото със захарта да заври (отделяме 1 чаша). През това време разбиваме отделената чаша мляко с 3-те жълтъка и брашното. Когато млякото заври, го махаме за малко от котлона. На тънка струя, и при непрекъснато бъркане изсипваме яйчената смес в горещото мляко. Когато това стане, връщаме съда на котлона, но този път на по ниска температура, за да не загори. Бъркаме непрекъснато докато сместа не започне отново да къкри и не се сгъсти. Вероятността, крема да стане на бучици и общо взето да изглежда "груб" е голяма. Ако това се случи, не се притеснявайте - когато крема е готов, и леко се поохлади, минете го с пасатор. Става изключително гладък и равномерен :) Докато се охлажда крема, разбиваме белтъците на твърд сняг - може да добавите лъжица или две захар докато го правите, за да стане по-лесно, а и защото крема може да се обез-слади малко иначе. Когато крема е съвсем леко топличък/ хладен (не горещ или студен) добавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме ги в средата на крема, и с въртеливи движения от долу на горе разбъркваме докато се поемат, и цялата смес се хомогенизира. Това е и времето за добавяне на аромата, кото сме избрали - аз настъргах малко портокал и сипах капачка ром :)

С така приготвения крем, се пълнят фунийките. Поръсват се със смлени орехи, но може и да се оставят така. Престояват няколко часа, най-добре за през нощта, през което време фунйките поомекват, а пък крема се стяга :) Получава се голяма вкусотийка - да Ви е сладко! :))

ПП: Аз направих двойна доза от крема, понеже ми се подмятаха едни готови блатове за торта. Сиропирах ги с малко компот, слепих и "облякох" тортичката с този крем. Наръсих обилно с млени орехи... Стана много вкусно и топящо се в устата :))