събота, 13 май 2017 г.

Кекс с череши и ягоди

Тъй като сме на вълна "скъпарски" череши, реших да спретна нещо лесно, но пък вкусно и изненадващо евтино, противно на очакванията :)))

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар (аз сложих 50/50 бяла/кафява)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно (ползвах 50/50 бяло/ типово)
  • 1+1/2 ч.л. бакпулвер
  • Ванилия
  • около 100г череши
  • около 200г ягоди
  • *1 с.л. какао + 1 ч.л. инстантно кафе (по желание)
Измиваме ягодите и махаме зелените листенца. Същото правим и с черешите - махаме дръжките и костилките. Оставяме върху кърпа или кухненска хартия да позасъхнат.
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване (удвоява/ утроява обема си). След това добавяме киселото мляко, олиото и накрая брашното, смесено с бакпулвера (на 3-4 пъти, не наведнъж). Добавяме ванилията, или пък друг аромат, ако желаете.
От готовата смес отделяме 4-5с.л. в друг съд и добавяме какаото+кафето - ако не искате да добавяте, пропускате тази стъпка.
Намасляваме тавичката, в която ще печем - имайте предвид, че се получава доста смес. С нея ще се напълни от по-големите кръгли форми за кекс. Може да разделите също сместа в 2 по-малки тавички. При избора на съд също имайте предвид, че сместа бухва и увеличава обема си.
Та, след като намасляваме тавата (с масло или олио), нареждаме черешите. Изсипваме 2/3 от сместа. След това добавяме какаовата смес, ако има такава. Нареждаме ягодите, като леко ги натискаме - тъй като моите ягоди бяха среден размер, аз ги слагах цели, но ако са от големите е хубаво да ги нарежете. Накрая изсипваме и останалата 1/3 смес. Потупваме 2-3 пъти тавата с ръка и пъхаме да се пече.
Печем, докато забита клечка излезе суха. Имайте предвид, че заради ягодите, кекса трябва да се пече една идея повече от стандартните. Ако забележите, че кекса е готов, но в средата, където са ягодите, все още е суров, покрийте с фолио (ако повърхността се опечена, но вътре е сурово) или преместете формата по-нагоре във фурната (ако повърхността и най-вече средата й все още са сурови).
За украса има много варианти - с глазура (какаова, захарна, плодова...), разтопен шоколад, резени плод, пудра захар или без нищо. Аз използвах какаова глазура.
Аз направих 2 дози, и от тях излязоха 1 голям кръгъл кекс, 1 по-малък правоъгълен и 6-7 мини-кексчета.

Ами това е - ако съберете и вие пари за скъпи череши, опитайте :))