четвъртък, 6 април 2017 г.

Ябълков сладкиш II

Лесен и интересен сладкиш с ябълки :)

Необходими продукти:

  • 3-4 средни по големина ябълки
  • 3-4 с.л. захар (бяла или кафява)
  • 3 с.л. мед
  • 3 с.л. олио
  • 3 с.л. прясно мляко (или вода, ако нямате)
  • 3-4 с.л. брашно (бяло, типово или пълнозърнесто)
  • 3-4 цели орехови ядки (или просто няколко по-едри парчета)
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер (или 1 пакетче)
  • 1 ч.л. канела
Рецептата е за правоъгълна тавичка - 20-25см.
Слагаме захарта в тавата, разстиламе равномерно и слагаме да се карамелизира - в предварително загрята на 180 градуса фурна, или върху котлона.
През това време измиваме ябълките, обелваме ги и махаме средата със семките (тоест правим цилиндричен отвор в средата на ябълките). Щом захарта се карамелизира (до леко златисто иначе има опасност да прегори) слагаме веднага ябълките една до друга (или по-математически - нареждаме ябълките успоредно една до друга, но перпендикулярно с отворите към дъното на тавата :))). В отворите на ябълките пъхаме ореховите ядки и вкарваме обратно във вече загрятата фурна да се запекат и поомекнат за 7-8 мин.
През това време правим и сместа - разбийте яйцата добре, добавете меда, млякото (водата) и олиото. разбийте за кратко, след което добавете брашното (аз ползвах типово), бакпулвера и канелата. Сместа трябва да стане с гъстотата на кексово тесто, че дори една идея по-гъстичко. Ако сместа ви се стори твърде рядка или пък твърде гъста, коригирайте с малко мляко или брашно.
Извадете тавата и изсипете равномерно сместта при ябълките, след което печете още около 20-25 мин или до готовност (проверявате с клечка за зъби или дървен шиш - ако излиза суха, занчи е готово).
Щом сладкиша е готов, го изваждаме и оставяме за 4-5 мин да почине и поохлади. След това минаваме леко с нож по краищата (ако не са започнали сами да се отделят). Слагаме съда, в който мислим да сервираме (чиния, поднос или друго) отгоре. С подходящи ръкохватки или кърпи хващаме и преобръщаме сладкиша от тавата, в която се е пекъл, в съда, в който ще го сервираме.

Може да се консумира топъл, както и студен. След като изстине може да се наръси с малко пудра захар за красота. 

Възможен е и вариант, в който след като сте почистили и издълбали ябълките, да ги изрежете на половината (по широчина) и да наредите с по-голямата площ върху още горещия карамел (за тази цел ви трябва по-широка тава - кръгла или квадратна. Може да увеличите количествата пропорционално, ако ще правите в по-голям съд.



Няма коментари:

Публикуване на коментар