четвъртък, 23 февруари 2017 г.

(Почти) Класически кекс

От няколко дена ми се върти в главата кекс, та реших да спретна един класически :)
Той се прави бързо и лесно.

Необходими продукти:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4-5 с.л. овесени ядки
  • 3 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар (ползвах кафява)
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 10г бакпулвер (1 пакетче)
  • 1/2 ч.л. сол
  • ванилия/ ром/ есенция за аромат
По желание:
  • плодове за плънка и/ или украса (аз ползвах замразени малини)
  • черен шоколад
  • бял шоколад за украса
Пускаме фурната да загрява на 180-200 градуса.
В купа разбиваме много добре яйцата и захарта (4-5 мин) докато побелеят и удвоят обема си. Добавяме олиото, аромата, който сме избрали и меда и разбиваме още 1-2 мин. Отделно пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме половината брашно и половината мляко към яйчената смес и смесваме до пълно усвояване. След това добавяме и другите две останали части и смесваме добре. Добавяме и овесените ядки - те могат и да се пропуснат. Ако не слагате ядки, увеличете количеството брашно с около 1/2 ч.ч.
Вземаме тава, в която ще печем кекса (около 25см кръгла, или ХХсм правоъгълна...може и други форми), намазняваме с олио дъното и стените, след това слагаме 1-2 с.л. брашно и хубаво въртим, потупваме и клатим, докато брашното покрие дъното и стените на съда (ако има излишък, то той се отстранява). Изсипваме сместа в тавата и печем около 40-60 мин, или докато започва да придобива приятен лек загар или клечка за зъби излиза суха, след като е забита в кекса.
Ако ще слагаме плънка, има няколко варианта
  • да я добавим в последния етап от бъркането на сместа (подходящо ако плънката е по-твърда и/ или суха - ядки, сушени плодове, натрошен шоколад, по-твърди плодове)
  • да изсипем половината смес в тавата, след това да добавим плънката, след което изсипваме отгоре останалата половина (подходящо както за гореизброените видове плънка, така и за меки или замразени плодове)
Аз използвах втория вариант и добавих замразени малини и натрошен черен шоколад.
За украса може да разтопим бял (или друг) шоколад с малко мляко, и да изсипем равномерно отгоре, както и да украсим с плодове, каквито сме ползвали и за плънка или пък с друго :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар