вторник, 7 февруари 2017 г.

Зърнести/ Пълнозърнести блокчета

Една лесна рецепта за блокчета/ барчета от множество полезни продукти, покрити с черен шоколад :)
Преди да започна самата рецепта, искам да отбележа, че са възможни безброй вариации. По принцип, колкото повече зърнени култури присъстват (елда, киноа, амарант, семки - тиквени и слънчогледови и т.н.), толкова по-добре. Аз направих рецептата с каквото имах под ръка, тъй като ми хрумна спонтанно :) 

Необходими продукти:


  • 100гр Кокосово мляко (предполагам, може да се замени и с краве, или пък готварска сметана)
  • 4 с.л. течен мед (ако обичате по-сладко, може да добавите още 1-2 с.л., но според мен 4 са достатъчно)
  • 10 с.л. Овесени ядки
  • 3 с.л. царевичен грис
  • 3-4 с.л. смлени/ натрошени орехи
  • 1 с.л. сусам (най-добре смес)
  • 1 с.л. маково семе
  • 2 с.л. ленено семе
  • 2 с.л. тъмни стафиди
  • 1 с.л. сушени сини боровинки
  • 1 с.л. сушени червени боровинки
  • 3-4 нарязани на ситно сушени смокини
  • 5-6 резена захаросан сушен джинджифил (нарязан на дребно)
  • 1 пакетче кокосови стърготини (25гр)
  • около 100гр тъмен шоколад или готварски
  • по желание - 1-2 ч.л. кокосов ликьор
Пускаме фурната да загрява на 180-200 градуса. Приготвянето е повече от лесно - смесваме всички съставки много добре. покриваме тава с хартия за печене (хубаво е да стърчи покрай и над стените, за да ни е лесно да работим с нея след печенето) и изсипваме вътре сместа (аз ползвах тава 20х20см). Разпределяме сместа равномерно и я притискаме хубаво докато стане достатъчно плътна и стегната (колкото повече и по-силно я натискаме и уплътняваме, толкова по-добре иначе после може да се разпада, като тръгнем да я режем).
Така натъпканата смес печем за 20-30 мин или докато започне да придобива златист/ запечен цвят. Когато това стане, вадим тавата и оставяме настрана за 10-20 мин, да поизстине. След това вадим изпечение "блок" заедно с хартията. Режем внимателно на по-малки блокчета или барчета (но не твърде малки, защото може да се разпаднат). Както сме ги нарязали, връщаме ги обратно в тавата, заедно с хартията така, както ги извадихме - целта на това упражнение е, че след като ги залеем със шоколада ще се отделят по-лесно, а и самият шоколад може да се чупи, опитвайки се да режем блокчетата. Разбира се може да се пропусне тази стъпка, и след като се залеят с шоколада да се нарежат.
Та, разтопяваме шоколада на водна баня. след това го изсипваме върху  блокчетата и разнасяме равномерно с нож, лъжица или четка (аз ползвах силиконова). Оставяме настрани, докато шоколада изстине и се стегне, и сме готови :) 

Както казах, възможни са всякакви вариации - да намалите количеството на сушените плодове за сметка на семената и/ или овесебите ядки, да замените кокосовото мляко с друго и т.н.