събота, 7 януари 2017 г.

Малки, вкусни питки

Днес ми хрумна, че отдавна не съм си замесвал някоя питка/ хлебче, та ето една лесна рецепта за вкусни питки. Идея за направата даде майка ми :)
Необходими продукти:
  • брашно - около 500-550г
  • 1/2 кубче жива мая
  • 200мл прясно мляко + 100мл вода
  • 1 яйце и 1 белтък + 1 жълтък за намазване
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. накълцани сушени домати
  • 2 с.л. нарязани маслини
  • 1 с.л. олио/ зехтин + 1 с.л. за намазване
  • 1 с.л. смес от подправки - черен пипер, босилек и розмарин
Започваме с маята. Смесваме млякото с водата и загряваме съвсем леко (да е хладка, леко топла). Добавяме захарта и натрошеното кубче мая. Разбъркваме добре и оставяме за 10-15 мин, докато шупне.
В подгодящ съд пресяваме 500г брашно. Добавяме солта, подправките, мазнината и едното яйце + белтъка от второто.  Щом маята шупне, я добавяме към купата с останалите продукти. Замесваме тесто - може да се наложи да добавите още малко брашно. Трябва да стане меко и гладко тесто, което почти не лепне. Месим 3-4 мин, след това оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Щом втаса достатъшно, го премесваме отново, като добавяме и сушените домати с маслините. Омесваме добре, докато се разбреледят равномерно. Оформяме малки питки и нареждаме в намазнена тава. На мен ми хрумна да използвам тавата за мъфини, която имам. Така разточих тестото на руло и го разделих на 12 равни части. Сложих ги във формите и оставих настрана за 10-20 мин, докато започнат да се надигат.
Смесваме жълтъка с 1 с.л. мазнина, и намазваме питките отгоре.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 мин, или докато се изпекат достатъчно (отгоре да са тъмно-златисти, а забучена клечка да излиза суха). Изваждаме от фурната и оставяме настрана за 10-тина мин, след което можем да ги извадим от формата/ тавата.
Стават много меки, с хрупкава коричка, ароматни и вкусни :)