вторник, 7 февруари 2017 г.

Кокосови хапки/ блокчета

Ако ви се яде нещо кокосово, което се приготвя и лесно - това е рецептата :))

Необходими продукти:


  • 200г кокосови стърготини
  • 200г кокосово мляко (може да се замени с животинкса сметана)
  • 70г захар (може и кафява)
  • 50г масло
  • 1-2 ч.л. кокосов ликьор и/ или ванилия (екстракт или на прах)
  • 100-150г черен шоколад, ако ще потапяте хапките или
  • кокосови стърготини за овалване, ако ги искате чисти (а също може да се експериментира - шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, натрочени ядки....)
Слагаме половината кокосови стърготини (100г) в сух тиган и ги запичаме за кратко, докато започват да променят цвета си към златисто (внимавайте да не ги препечете). След това, в друг съд слагаме млякото (сметаната) на котлона, заедно с маслото и захарта. Затопляме, колкото да се разтвори захарта и се стопи маслото. Махаме от котлона и добавяме цялото количество кокосови стърготини (100г запечени + останалите 100г). Оставяме настрана за 10-тина мин да поизстине и добавяме кокосовия ликьор и/ или ванилията. Ароматите не са задължителни - ако нямате спокойно може да ги пропуснете, кокоса си е достатъчно ароматен и така :)
Взимаме подходящ съд/ тава/ табла/ поднос, който се побира в хладилника. Покриваме го с алуминиево фолио и изсипваме кокосовата смес отгоре. Заравняваме добре - дебелината на пласта трябва да  е около 0.5-1см, ако ще правим кокосови блокчета. Ако ще правим кокосови хапки/ топки, дебелината е без значение, тъй като ще оформяме хапките с ръце и ще загребваме от сместа.
Щом изсипем сместа и я оформим, оставяме съда в хладилника за поне 2 часа (поне, защото при мен се оказа, че трябва повече време, може би защото правих двойна доза), за да стегне.
След това разрязваме на блокчета, ако ще правим такива, или започваме да оформяме топчета (или пък по-големи) с ръце, като загребваме от сместа. Тъй като при мен не стегна достатъчно за 2 часа, а пък нямах време да оставям за още, малко се "озорих" с блокчета, затова оформих големи топки/ хапки :) 

По желание може да разтопите тъмен/ готварски шоколад, в който да потапяте хапките, или с който да полеете блокчетата, или да ги оваляте в други материали, които споменах в параграфа за необходимите продукти. Аз използвах първия вариант и потапях хапките в разтопен тъмен шоколад. Те горките, на външен вид станаха много грозни, но пък за сметка на това бяха неустоимо вкусни :))



Няма коментари:

Публикуване на коментар