понеделник, 20 февруари 2017 г.

Канелени рулца и още нещо :))

Една доста приятна и лесна рецепта за вкусни канелени рулца или меки, козуначени кифлички (както се оказа в последствие).
Реших да направя двойна доза, че да има повечко - половината използвах за да направя стандартните канелени рулца, а с другата половина исках да направя нещо подобно, но с дулче де лече т.е. нещо като кифлички, но в по-нестандартна форма :))

Количеството е стандартно - за около 16 канелени рулца/ кифлички (аз правих двойна доза на посочената по-долу).

Необходими продукти:

  • 500г брашно + още за доомесване
  • 50г кафява захар (може и обикновена) + 50г мед
  • 50г меко масло + 50мл олио
  • 1 яйце + 1 за намазване отгоре (по желание)
  • 300мл хладко/ леко топло прясно мляко
  • 1/2 кубче прясна мая или 7г суха
  • ванилия за аромат (може и ром)
За плънката*:
  • 100г кафява захар (може и обикновена)
  • 1 и 1/2 с.л. канела
  • 50г меко масло
За глазурата (по желание):
  • 100мл прясно мляко
  • 200г пудра захар
  • аромат (ванилия, ром или сок от портокал/ лимон)
*ако ще правите кифлички, а пък и да са рулца, може да замените плънката с друго - по-гъсто сладко, течен шоколад, мак+смлени орехи+масло и т.н.

Натрошаваме прясната мая в топлото мляко и добавяме 1 с.л. захар, разбъркваме хубаво и оставяме за 5-10 мин да шупне. Ако ползвате суха мая, то тази стъпка се пропуска. В голяма купа (аз ползвах робот, затова и в неговата купа) изсипвате брашното, захарта, сухата мая (ако ползвате такава вместо прясна) и 1/2 с.л. сол. Разбъркваме и добавяме "мокрите" съставки - топлото мляко, меда, маслото, олиото, яйцето и ванилията (или друго). Омесваме хубаво - трябва да се получи много меко, пухкаво и еластично тесто. Трябва леко да лепне - ако прекалим с брашното при доомесването, после няма да станат толкова крехки и меки рулцата/ кифличките. Ако все пак мислите, че сте добавили повече брашно, отколкото трябва, добавете малки количества мляко (1/3-1/2 с.л.). Аз пуснах робота да меси 10-тина мин.
След това оставяме да втаса, докато удвои обема си.

Размесваме тестото за 2-3 минути, след това го разточваме на правоъгълник (грубо 40х30см). В друга купа размесваме добре съставките за плънката (захарта с канелата и маслото), след което я разнасяме равномерно върху разточеното тесто. Навимаме на стегнато руло, от към дългите страни. Режем рула с дебелина около 3см (или около 16 парчета). Намазняваме тавичката, в която ще печем рулцата (моята беше кръгла, с диаметър 30см) с меко масло или с олио, и редим рулцата с отрязания край нагоре, като оставяме малко разстояние - не ги "тъпчем" плътно едно до друго. Оставяме настрана за 30-40 мин, докато втасат и увеличат обема си (колкото да запълнят празното между тях) като междувременно пускаме фурната на 200 градуса да загрява, докато рулцата втасват. Преди да ги пъхнем във фурната, ги намазваме обилно с яйце, разбито с 1 с.л. мляко (намазването е по желание). Печем 15-20 мин, или докато придобият приятен златисто-кафяв загар.

Щом станат готови ги оставяме както са в тавата настрана за 10-тина мин да се поохладят леко. През това време правим глазурата - към млякото сипваме пудрата захар и аромата, който ползваме, и разбиваме за кратко, колкото да се хомогенизира сместа. След това разпределяме развномерно върху топлите канелени рулца.
Най-хубави са, ако се сервират малко след това, но и на следващия ден няма да им се размине ;)

** Това е класическата рецепта за канелени рулца, но от тестото се получават и много приятни козуначени кифлички. Може да избирате между много вариации, както при плънката, така и при оформянето, например:
  • да оформите като рулца по познатия вече начин
  • да оформите на руло, което да разделите на 2 по-малки рула, които да разрежете по дългите им страни и да оформите плитка

  • да разточите отново на правоъгълник, но вместо на руло, да сгънете тестото на две от към дългите страни. От това да изрязвате ленти с широчина около 3 см и да оформяте т.нар. шведски кифлички:

За последните варианти имайте предвид, че е по-лесно, ако плънката е по-суха. Аз например правих с дулче де лече и стана голямо мазало :)))










Няма коментари:

Публикуване на коментар