събота, 7 януари 2017 г.

Малки, вкусни питки

Днес ми хрумна, че отдавна не съм си замесвал някоя питка/ хлебче, та ето една лесна рецепта за вкусни питки. Идея за направата даде майка ми :)
Необходими продукти:
  • брашно - около 500-550г
  • 1/2 кубче жива мая
  • 200мл прясно мляко + 100мл вода
  • 1 яйце и 1 белтък + 1 жълтък за намазване
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. накълцани сушени домати
  • 2 с.л. нарязани маслини
  • 1 с.л. олио/ зехтин + 1 с.л. за намазване
  • 1 с.л. смес от подправки - черен пипер, босилек и розмарин
Започваме с маята. Смесваме млякото с водата и загряваме съвсем леко (да е хладка, леко топла). Добавяме захарта и натрошеното кубче мая. Разбъркваме добре и оставяме за 10-15 мин, докато шупне.
В подгодящ съд пресяваме 500г брашно. Добавяме солта, подправките, мазнината и едното яйце + белтъка от второто.  Щом маята шупне, я добавяме към купата с останалите продукти. Замесваме тесто - може да се наложи да добавите още малко брашно. Трябва да стане меко и гладко тесто, което почти не лепне. Месим 3-4 мин, след това оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Щом втаса достатъшно, го премесваме отново, като добавяме и сушените домати с маслините. Омесваме добре, докато се разбреледят равномерно. Оформяме малки питки и нареждаме в намазнена тава. На мен ми хрумна да използвам тавата за мъфини, която имам. Така разточих тестото на руло и го разделих на 12 равни части. Сложих ги във формите и оставих настрана за 10-20 мин, докато започнат да се надигат.
Смесваме жълтъка с 1 с.л. мазнина, и намазваме питките отгоре.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 мин, или докато се изпекат достатъчно (отгоре да са тъмно-златисти, а забучена клечка да излиза суха). Изваждаме от фурната и оставяме настрана за 10-тина мин, след което можем да ги извадим от формата/ тавата.
Стават много меки, с хрупкава коричка, ароматни и вкусни :)



петък, 6 януари 2017 г.

Супа "Топчета"

Един лесен и вкусен вариант на тази супичка :)

Необходими продукти:

  • 250-300г кайма
  • 1 голяма глава лук (или 2 по-малки)
  • 2-3 средни моркова
  • 1-2 червени чушки
  • 1/3 тиквичка
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. млени домати/ пюре или 1 ситно нарязан домат
  • 2 айца
  • 4-5 с.л. кисело мляко
  • подправки - сол, черен пипер, магданоз, сушен босилек или друго, каквото ви харесва
Започваме с подготовка на топчетата. Прибавяме към каймата 1/2 от лука (ситно нарязан), 1/2 от ориза, 1 яйце и от подправките (сол и черен пипер). Омесваме хубаво каймата. Правим малки топченца и ги нареждаме някъде. Оставаме настрана.
Слагаме тенджера с около 2л вода да заври. През това време нарязваме останалия лук, морковите, чушките и тиквичката на дребно.
Щом водата заври, слагаме зеленчуците. След 5 мин добавяме топчетата, като ги пускаме внимателно едно по едно. Разбъркваме съвсем леко 1-2 пъти, за да избегнем слепването на топчетата. След 5 мин добавяме останалия ориз. След още 5 мин добавяме млените домати/пюре. След 5 мин би трябвало да е готова (проверяваме дали ориза е сварен).
Оставяме за 5-10 мин настрана да се охлади малко. През това време смесваме яйцето и киселото мляко, а също и магданоза. Гребваме малко от супата и изсипваме на тънка струйка към млечната смес при непрестанно бъркане (за да не се пресекат яйцата). Така 2-3 черпака, след което връщаме сместа към тенджерата със супата и пак на струйка я добавяме при непрекъснато бъркане. Подправяме със сол, пипер, босилек или друго и сме готови :)