И така, понеже съм още на вълна "Фъстъчено масло" ето и един лесен и сочен кекс :)
Необходими продукти за кекса:
- 400г брашно
- 200г захар
- 5 яйца
- 2 ч.л. бакпулвер
- 200мл прясно мляко (или вода)
- 100мл олио
- 1 с.л. ванилов екстракт (или 2-3 пакетчета ванилия)
- 2 с.л. какао
- 2 ч.л. инстантно кафе (или есенция)
Необходими продукти за пълнежа:
- 100г фъстъчено масло
- 100г течен шоколад
- 50г пудра захар
- 50мл прясно мляко (или вода)
Или
- 200г фъстъчено масло
- 100г пудра захар
- 80мл прясно мляко (или вода)
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. В купа слагаме яйцата и захарта и разбиваме на бързи обороти, докато сместа стане почти бяла, пухкава и с почти тройно увеличен обем (около 4-5мин). Докато се разбиват яйцата, пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме двете течности в 1 съд (п.мляко/ водата + олиото). Щом яйчената смес се разбие добре, започваме да добавяме на 3-4 пъти до пълно усвояване, като редуваме брашнената смес и течната. Щом добавим всичко, разбиваме още 2-3 мин. Тук е момента да добавим ванилията/ ваниловия екстракт. След това разделяме сместа на 2 равни части (аз ги разделих на 2/3+1/3, но мисля че 1/2+1/2 ще изглежда по-добре), като в едната добавяме какаото + инстантното кафе.
За пълнежа, избираме си вариант от 2-та (аз ползвах първия) и смесваме всички съставки до хомогенизиране. Като консистенция/ гъстота трябва да наподобява кексовото.
Избираме подходящ съд - аз използвах голяма кексова форма. Намазняваме навсякъде. Изсипваме едната кексова смес. След това разпределяме равномерно пълнежа, като изсипваме внимателно и без притискане - целта е плънката да не падне на дъното. Отгоре изсипваме и втората кексова смес. Коя ще е първа и коя - втора, решавате вие :)
Кекса се пече за около 40-50мин, като най-добре след 40 минути да се проверява с дървена клечка - ако излиза суха, значи е готов. Вадим тавата, оставяме настрана за 5-10 мин да се поохлади, след това леко опитваме да отлепим кекса от стените, като притискаме от стените към вътрешността, след което разклащаме, докато не усетим, че се е отлепил и подскача във формата. Обръщаме го в голяма чиния или поднос. Украсяваме по желание с пудра захар, разтопен шоколад или пък друго :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар