петък, 8 ноември 2013 г.

Пай с извара и мед

Един лесен пай, особено подходящ за златната есен :)

Необходими продукти:


  • Извара - 250 гр
  • Мед - 2-3 с.л.
  • Яйца - 2 бр
  • Канела - 1-2 ч.л.
  • Ябълки (2-3 средно големи)
  • 100 гр бисквити за основа (или маслено тесто)
  • Масло - 60 гр
Натрошаваме бисквитите, но не на прах. Аз използвах 1 опаковка Petit Beurre. Добавяме мекото масло и размесваме хубаво, до получаването на едри трохи. Намазняваме малка тавичка и прехвърляме бисквитите там. Притискаме ги хубаво и подравняваме по дъното. 
Сега започваме със сместа. Разбиваме изварата, меда и канелата. Отделно разбиваме яйцата и ги добавяме към разбитата извара.  Изсипваме сместа върху бисквитената подложка и печем на 170-180 градуса за 30-тина мин. През това време нарязваме ябълките на полу-месеци. По принцип сладкиша е готов за 30-40 мин. 10-тина мин преди това вадим сладкиша и нареждаме нарязаните ябълки както пожелаем, аз ги наредих в кръг. Може да да ги поръсим или със захар, или с мед. Аз ги намазах с мед и поръсих с канела. След това отново във фурната за 10-15 мин.
Ябълките може да се заменят и с други плодове... крушите също са много подходящи за случая.