неделя, 5 януари 2014 г.

Еклери

Много лесни и вкусни еклерчета правих днес. Общо взето отнемат малко повече време, иначе се приготвят много лесно.

Необходими продукти:

За тестото:
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 100гр. масло
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 2-3 щипки сол
  • 2-3 ч.л. захар
За пълнежа:
  • 500 мл. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 жълтъка
  • ванилия/ром
  • 2 с.л. брашно
  Започваме с тестото. То представлява т.нар. парено тесто. А ето и как се прави - слагаме тенджера с млякото, водата, маслото и захарта на котлона. Щом заври изсипваме на веднъж брашното със солта вътре. С дървена лъжица (или др. подходящ прибор) започваме да бъркаме енергично, докато се образува еднородна маса - тесто, което не лепне по тенджерата. Оставяме настрани да изстине, но не напълно. Когато е леко топло, започваме да прибавяме яйцата. Прибавяме първото и бъркаме енергично, докато го поеме. Така правим и със следващите 3 яйца. Трябва да стане еднородна, пухкава и лъскава маса. Нещо по-гъсто от кексово тесто, но по-рядко от хлебно например :) Тестото вече е готово. От него оформяме еклерите. Може с голяма лъжица, или пък с шприц/пош. Аз използвах втория вариант. Пускаме фурната на 200 градуса, докато оформяме еклерите. Най-удобно е в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене. Печем еклерите за около 25-30 мин, или докато придобият златист загар. 

Оставяме еклерите настрана да изстиват и започваме крема. Слагаме в съд 2/3 от млякото със захарта на котлона. Останалото мляко смесваме с останалите продукти. Щом млякото заври, прибавяме останалата смес и бъркаме енергично, докато се сгъсти. Трябва да е не много гъста, към леко течна субстанция. Не е гъст и твърд крем както повечето, а по-рядък, за да се пълнят по-лесно еклерите. Оставяме крема да изстине добре. 

Можем да пълним еклерите като ги режем и пълним с лъжица, или със шприц/пош. Вторият вариант е доста по-лесен. Отгоре се гарнират с растопен шоколад - на тънки ивици. При мен нещо не се получиха ивиците - шоколада беше малко по-гъст, но г/д се получи :Р .