неделя, 5 януари 2014 г.

Соленки

Много приятни и лесни за приготвяне соленки :)

Необходими продукти:
  • 200 гр кашкавал (или 100гр кашкавал и 100гр сирене, или пък 200гр от сирене тип ементалер, гауда и т.н.)
  • 200 гр брашно
  • 2 белтъка
  • 80-100 гр масло
  • 1 ч.л. сол
  • подправки, сусам или каквото имате под ръка
Рендосваме кашкавала/сиренето. Добавяме брашното със солта и нарязаното на кубчета масло. Бъркаме, месим и "трием" с пръсти сместа. Трябва да стане нещо от сорта на еднородна маса - едри трохи. След това прибавяме белтъците и объркваме много хубаво, докато се поемат. Така получената смес (лепкаво тесто) омесваме на плота с още малко брашно. Трябва да се получи средно-меко и не много еластично тесто. Разточваме го до около 0.5см дебелина. Покриваме с подправките, които желаем. Аз използвах риган и чубрица. Потупваме/притискаме леко, след като сме наръсили подправките, за да залепнат за тестото. След това режем лентички, квадрати или каквито форми си пожелаем. Печем ги на предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 мин или до златисто.

*Добавено 05.2015г:
Ето и една вариация, която е може би
по-удобна за по-голямо количество:
  • 400гр по-твърд кашкавал
  • 400гр брашно (или колкото поеме)
  • 200гр масло (или 100+100 масло/мас)
  • 2 белтъка
  • 1/2 кисело мляко
  • 2 жълтъка за намазване
  • сол/ подправки/ сусам